Witam
Posiadam Seata Toledo 2 z silnikiem 1.6 Sr 100 koni
Kupiłem na przeszczep Leona z 2000 roku z silnikiem 1.8 20v. Chciałbym dopytać czy ktoś wykonał taką operację i czy muszę zmieniać wiązkę kabli, gdyż zauważyłem że w moim 1.6 przepływka jest na 4 piny a w Leonie 1.8 jest na 5 pinów.
Najlepiej wstawić cały silnik z wiązką. Wiązka jest oddzielna dla silnika i oddzielna dla wnętrza. Powinno z grubsza pasować. Schematy znajdziesz programie ELSA.
Musisz sprawdzić porównując skrzynię. Ja nigdy na sztywnej dźwigni w 1M nie widziałem. Ale na Twoim miejscu wstawiłbym linki - znacznie lepiej i przyjemniej to chodzi. Musisz do tego zdemontować wydech. Od góry pod mieszkiem są nakrętki. Nie wiem czy dasz radę odkręcić bez demontażu tunelu środkowego - musisz zobaczyć.
Witam wracając do tematu. Zebrałem się na przełożenie tego silnika. Wszystko zapowiadało się git ale nagle zaskoczyła mnie pewna kwestia. Po zakręceniu silnika 1.8 na Łapy obudowa dyferencjału blokuje się o drążek reakcyjny. Czy ktoś robił podobny zabieg. Kołyska ,drążek reakcyjny różnią się w 1.6 a w 1.8 ? Czy poduszki mocujące silnik w Leonie 1.8 są takie same jak w toledo przy 1.6 ??