Byłem dzisiaj u jednego speca ale sobie nie poradził. Sterownik coś nie współgra z czujnikami bocznymi mimo, że kupiłem sterownik z tym samym numerem. Mogę kupić komplet sterownik +czujniki komplet z innego auta ale o innych numerach będzie to działać? I przy okazji nie było by możliwości, że znowu się uszkodzi jak będzie inny niż ta seria z tym felernym numerem.
Nie wkładam pieniędzy w starego złoma, wkładam serce w pasję
Takie błędy mi teraz zostały. Kupiłem na podmianę te czujniki uderzeń oba według tych co miałem oryginalnie. Ale jest to samo. I koleś który mi to robił kazał kupić cały komplet z jednego bezwypadkowego auta z 4 poduszkami i podmienić całość. Mogę brać jakikolwiek numer tego sterownika jak będzie w komplecie z czujnikami czy jestem skazany dalej na te wadliwe partie?
Jak czytałem poprzednie strony to chyba miałeś podobny problem kiedyś. Przewinęło się też, że niektóre czujniki miały inne wtyczki czy coś i nie dało się ich podłączyć. I zamienniki z Etki wcale nie do końca pasowały... ehh
Były dwa różne rodzaje czujników bocznych. Różnią się chyba kolorem. Trzeba sprawdzić na schemacie przewody. Może wystarczy zamienić zgodnie ze schematami i będzie luz.
Problem rozwiązany, kupiłem cały zestaw sterownik i czujniki boczne ale nie zmieniałem numerów jednak (dalej trzeba będzie uważać czym się czyta błędy poduszek). Zamontowałem sam sterownik i ten dla odmiany "dogadał się" z moimi starymi czujnikami więc zostawiłem te co miałem oryginalnie.
To tak podsumowując dla kolejnych z podobnymi problemami. Niby 2 sprawne sterowniki o tych samych numerach, a jeden działał ok z czujnikami zderzeniowymi, a drugi nie.
Sterownik to nie tylko numerek na obudowie, ale też jego kodowanie (software coding). Kodowanie zależy od wyposażenia, ilości poduszek, itp. Przy czym jeśli nie masz interfejsu, którym mógłbyś się dogadać z tymi felernymi sterownikami, to nie masz ani jak sprawdzić jakie miał kodowanie Twój sterownik, ani nie masz jak zakodować tego nowego.
Co nie zmienia faktu, że mają jakieś kodowanie. Chodzi mi tylko o to, że to nic dziwnego, że jeden sterownik działał, a drugi nie. Po prostu miał inne kodowanie.
Powiem tak - mi kumpel raz postawił sterownik z błędem 65535. Wziął go na stół i wgrał soft od nowa. Nie wiem niestety jak i jak ustalił jaki soft wgrać. Można zapytać tutaj i powołać się na mnie - może pomoże: https://www.facebook.com/exb.garage/
Soft jest zawsze ten sam (dla konkretnego numeru sterownika), tylko kodowanie może być inne. Numery kodowania są ogólnie dostępne i samemu można wywnioskować, jakie kodowanie jest właściwe.