Witam
To już w sumie trzecie forum na którym piszę, więc może tu natknę się na jakąkolwiek podpowiedź lub sugestię Od jakiegoś czasu borykam się problemem buczenia w moim leonie. Buczenie występuje podczas dodawania gazu przy przyspieszaniu oraz przy gazowaniu na postoju. Czasem też bez gazu na biegu jałowym. Początkowo myślałem, że to wina naprężonego wydechu (w sumie tak to buczenie brzmi), gdyż wymieniana była plecionka, jednak po kilku wydechach (każdy z katalizatorem) i oględzinach wydechu przez kilku mechaników (żaden nie znalazł nieprawidłowości), doszedłem do wniosku, że to może coś innego.
Moje podejrzenia padły na którąś z poduszek - obstawiam poduszkę skrzyni biegów, gdyż buczeniu towarzyszą też wibracje lewarka zmiany biegów oraz pedału sprzęgła i gazu. Wibracje te nasilają się wraz z nasileniem buczenia. Czasem gdy buczenie jest "pulsujące", wibracje również.
Czy uszkodzona poduszka skrzyni biegów może powodować buczenie i jednocześnie wibracje? Idę dobrym tropem? Czy ewentualnie takie objawy może powodować pęknięty kolektor wydechowy, albo uszczelka kolektora?