lolek zmień mechanika, a odnośnie klimatyzacji to najlepiej jeździć do zakładu, który typowo w klimie siedzi, a nie do Pana Tadzia od wszystkiego
Osuszacz to już od 50zł możesz kupić, a wymiana tak jak pisali przedmówcy jest bajecznie prosta. Trzeba jednak rozszczelnić układ, więc klima będzie od nowa do ogarnięcia.
Pojechalem wlasnie do takiego co glownie klime robia. Osuszacz ok 90pln. Calosc ma się zamknąć w ok 300pln.
Przygod ciag dalszy. Wymieniono osuszacz, zawor rozprężny, robocizna, serwis, nabicie itd. 700pln. Podobno dzialalo, odebrałem, następnego dnia już nie dzialalo. Dzis pojechałem z reklamacja. Twierdza, ze opilki mogly uszkodzić sprezarke. Wiec ma isc do wymiany. Możliwe, ze z chlodnica. Tu już koszta będą spore.
EDIT 12.06:
No i taka ciekawostka. Podobno sprezarka zepsuta ale dziś w sumie 4 razy udało się klime uruchowmic. Raz nawet na 15 minut.
Witam. Moja sprężarka klimy wydaje jakies dziwne dzwięki, jakos piszczy czasami, dzieje sie tak na wlączonej jak i wyłącznej klimie. Klima działa bez zastrzezen, wiatraki sie kręcą itp. Może to być stary olej czy może coś nie tak z łożyskiem? Wymienia sie w naszych spręzarkach olej ogolnie? Jak tak to gdzie jest korek spustowy i jaki olej trzeba zalać i ile? Pasek klinowy wymieniany był miesiac temu jak coś. - Toledo II 1.6 AKL 1999r
Olej jest dodany do czynnika chłodniczego. Samego oleju się nie wymienia. Możesz co najwyżej wymienić go z całym czynnikiem.
Hałas może pochodzić ze sprzęgiełka klimatyzacji. Jeśli hałasuje też na wyłączonej klimie to sprężarka i jej olej są ok.
Roxon40 pisze:Sprzęgiełko to koszt 70 zł plus przesyłka. Strażak to wymieniał i podesłał mi foto. Miałem to wymieniać ale zabrać się nie mogę za to jakoś.
rozumiem ze masz takie same objawy co ja? wszystko działa tylko sie odzywa sprzegielko na wlaczonej i wylaczonej klimie?
Nie do końca. Jak włączę klimę to jest cisza. Jak wyłączę klimę to słyszę metaliczny dźwięk szurania. Tylko, że u mnie urwały się nity zewnętrzne i wiem że tam jest problem. Ale póki działa klima to nie ruszam lecz muszę się w końcu za to zabrać.
Wysłane z mojego SM-G903F przy użyciu Tapatalka
....... Było 121,8 KM i 253,1 Nm .......
....... Było 137,1 KM i 303,2 Nm .......
....... Było 154,5 KM i 339,7 Nm .......
EcuProject Jest 140 KM i 195 Nm Pb
Padła mi sprężarka klimatyzacji w Toledo 3 2007 1.9 105 KM.
W zasadzie to raz działa raz nie z naciskiem bardziej na nie. Spręzarka jest marki SANDEN a typ to 1k0 820 859 f . Moje pytanie jest takie, czy mogę zastosować inne używane spręzarki z allegro które są np z silnika 2.0 albo z benzynowych? głównie typ rózni się literką na końcu, nie ma f tylko np S lub T . Tych z f jest mało i sporo więcej kosztują.