Wiam
Mój problem polega na tym że dzisiaj zaobserwowałem że w silniku przybyło oleju. Olej wymieniałem sam i jego stan na pewno był ok, teraz jest około 0.5 cm ponad górne zagięcie na bagnecie. Silnik to 1.9 TDI 110 km oznaczenie AHF czyli na pompie. Płynu chłodniczego nie ubywa oraz olej nie zmienił swojej barwy jest czarny tylko tak jakby rozrzedzony dlatego obstawiam ze to ropa dostaje się do silnika. Szukałem przyczyny w internecie ale zazwyczaj opisane były przypadki aut z pompo wtryskami. Autem tym jeżdżę już kilka lat i nigdy wcześniej czegoś takiego nie zaobserwowałem. Proszę o pomoc co może być przyczyną i jakie są możliwe rozwiązania tego problemu.
Jak mniemam olej spuściłeś do zera przed wymianą ? Dziwna sprawa, a na necie faktycznie ubogo z informacjami. Może ktoś miał już coś takiego i się wypowie, pozostaje czekać albo zapytać u mechanika
Może głupie pytanie ale czy stan sprawdzałeś zaraz po zalaniu świeżego oleju czy jak auto odstało trochę czasu. Bo rozumiem że sprawdzałeś w obu przypadkach stan oleju na płaskiej powierzchni.
Wysłane z mojego SM-G903F przy użyciu Tapatalka
....... Było 121,8 KM i 253,1 Nm .......
....... Było 137,1 KM i 303,2 Nm .......
....... Było 154,5 KM i 339,7 Nm .......
EcuProject Jest 140 KM i 195 Nm Pb
Nigdy nie da się spuścić całego oleju z silnika i z tego co zauważyłem z Toleda bardzo długo spływa olej do miski olejowej więc można łatwo przeholować z dolaniem oleju. Lepiej spuścić nadmiar oleju bo ciśnienie może wywalić np uszczelniacze wału korbowego.