[ALL] Zaparowane szyby

Tematy ogólno-techniczne
Awatar użytkownika
krotki1269
Forumowicz
Auto: 1M
Model: 1.8 20v AGN

[ALL] Zaparowane szyby

Post autor: krotki1269 »

Sorry, źle sformułowałem pytanie, wiem że skoro jest od czujnik to jakieś zadanie ma ale za co dokładnie jest odpowiedzialny i co przestanie działać? Bo na climatroniku wszytko wygląda dobrze, wszystkie ikonki działają, nawiewy, klima, ogrzewanie i wentylacja też wydaje się działać normalnie. Może ten czujnik ma tylko jakieś zadanie odnośnie klap obiegu wew.lub inne ukryte znaczenie dlatego zwróciłem się do Was z pomocą co się stanie jeśli czujnik nie będzie podpięty.
Nie wiedziałem, że to od climatronika, chcąc zabezpieczyć tą wtyczkę od sterowania klapami, żeby nie latała zauważyłem, że z tego samego kabla wychodzi druga kostka i pomyślałem, że skoro są na jednym kablu to mają zbliżone zadania, ale specjalnie nie skręcałem schowka, zanim od Was nie dostanę jakiegoś potwierdzenia.
Dzisiaj ta wtyczka zostanie podpięta i wszystko złożone do kupy i będę się cieszył z nieparujących szyb :)
Awatar użytkownika
DzieX
Administrator
Auto: Seat
Model: Toledo 1M
Kontakt:

[ALL] Zaparowane szyby

Post autor: DzieX »

Wiesz co, mógłbym to sprawdzić na schemacie, ale nie ma to żadnego znaczenia w tym przypadku.. Zgodnie ze sztuką powinno być spięte. Tak samo napisałbym co myślę o wyciąganiu klapek.. Najlepiej moim zdaniem zrobić reset ustawień klimatronika vagiem. Wtedy on sprawdza wszystkie klapki i ew. wyskakują błędy.
SEAT Toledo .:R32 4x4: forum facebook blog | VW Polo | RENAULT Laguna | SEAT Leon
Awatar użytkownika
krotki1269
Forumowicz
Auto: 1M
Model: 1.8 20v AGN

[ALL] Zaparowane szyby

Post autor: krotki1269 »

Właśnie mi najbardziej zależało na doraźnym usunięciu parowania szyb, bo praktycznie od jutra jestem w rozjazdach, cały czas w drodze i nie miałbym czasu rozbierać i sprawdzać co jest nie tak. Teraz jak wiem że to ten silniczek to w styczniu na spokojnie się do niego dobiorę i ewentualnie wymienię, żeby działało jak zawsze, bo też jestem za naprawą niż za rozwiązaniami "aby tylko" :)
A co do błędów to nie wiem czy wyskoczą bo problem z parującymi szybami pojawiał się co jakiś czas np. 3 tygodnie, a pomiędzy nie ruszałem tych klapek, więc musiały działać dobrze. W poniedziałek też jak je rozruszałem to przez dzień działały i chodziły tak jak trzeba, ale nie wiadomo co by było za kilka dni.
Tak czy siak wtyka od czujnika wróciła na miejsce, klapki otwarte i zablokowane, a w autku panuje spokój :)
Dzięki wszystkim za pomocne rady!
Awatar użytkownika
szymlis
Forumowicz
Auto: Seat Toledo 1L
Model: 1.6i oraz 2.0 16V

[ALL] Zaparowane szyby

Post autor: szymlis »

Hej.
Z mrozami pojawił się u mnie problem z parowaniem, a co za tym idzie zamarzaniem pary :/ W czasie jazdy nigdy nie było problemu z parowaniem, podobnie poprzedniej zimy. Nie jestem pewien czy poprzedniej zimy była gąbka na wlocie powierza do kabiny, ale wydaje mi się że tak. Zresztą wtedy parowało by chyba w czasie działania nawiewu a nie postoju w nocy.
Zakupiłem dzisiaj silikonowy żwirek dla kota i skarpety :) Teraz pytanie jak dobre jest to rozwiązanie, i jak trwały jest ten paten ze żwirkiem, kiedy należy go wymieniać/suszyć? Obecnie jakieś 2,5 kg w 4 skarpetach. Dwie położyłem na podszybiu, dwie pod fotelami.
Awatar użytkownika
Sony
Administrator
Auto: Seat Toledo 1M
Model: 1.9 TDI ASV++
Kontakt:

[ALL] Zaparowane szyby

Post autor: Sony »

Przerabiałem u siebie patent ze żwirkiem dla kota, jednak nie wrzucałem do auta aż 2,5kg :one: Do tego skarpety na podszybiu fajnie muszą wyglądać :mikolaj:
Ja miałem jedynie 2 skarpety za tylnymi siedzeniami. Co do efektu to może trochę pomagało, ale szyby i tak zamarzały od środka. Daj znać jak będzie u Ciebie z efektem przy takiej ilości żwirku :)
Awatar użytkownika
irocket
Forumowicz
Model: 1.9TDi 1Z

[ALL] Zaparowane szyby

Post autor: irocket »

Też jestem ciekawy bo dziś musiałem też skrobać od środka :P Tylną odpuściłem, ale przednią trochę zeskrobałem
H
HQ-Automotive
Forumowicz
Auto: Seat Toledo 2
Model: 1.9 TDi 110km

[ALL] Zaparowane szyby

Post autor: HQ-Automotive »

Ja mam ten sam problem z parowaniem szyb od środka, a szczególnie widoczny jest teraz podczas większych mrozów, pytanie jak z tym walczyć skoro filtr kabinowy i wszystko co tylko możliwe, zostało wymienione, łącznie z uszczelkami których obstawiałem nieszczelność. Patent ze żwirkiem- pierwsze słyszę, ale daj znać czy podziałało bo jeżeli tak to też spróbuję ;-)
http://www.hq-automotive.co.uk - wycieraczki samochodowe. Producent.
Awatar użytkownika
Sony
Administrator
Auto: Seat Toledo 1M
Model: 1.9 TDI ASV++
Kontakt:

[ALL] Zaparowane szyby

Post autor: Sony »

Sprawa jest prosta - skoro parują i marzną szyby od środka to w aucie jest zbyt duża wilgoć. U mnie akurat wiem, że od strony kierowcy woda się dostaje i snuję teorię, że po kilku latach uszczelnienie zawiodło. Dziwne to, bo uszczelniałem tak jak ASO nakazało, czyli folią. No, ale może coś gdzieś tam się przetarło od szyby, będę musiał ogarnąć już w przyszłym sezonie tą kwestię. Mam chociaż podwozie obustronnie porządnie zabezpieczone to o nie jestem spokojny nawet mimo wsiąkniętej wody :)
Awatar użytkownika
myszazwc
Forumowicz
Auto: Seat toledo 1M
Model: 1.6 16v AUS

[ALL] Zaparowane szyby

Post autor: myszazwc »

Witam
Co do wilgoci w aucie to u mnie był przeciek pod podzybiem jest ta jakaś czarna zaślepka duży kwadrat do czego to nie wiem i tamtędy ciekło dobry silikon załatwił sprawę a oznaką tego jest woda wydostjaca się za pedałami
No przecież nikt nie obiecywał nam że będzie łatwo
Awatar użytkownika
szymlis
Forumowicz
Model: 1.6i oraz 2.0 16V

[ALL] Zaparowane szyby

Post autor: szymlis »

Póki co mrozów nie było, ale chyba w miarę działa, bo rano na sąsiednich autach widziałem pare a u mnie nie ma nic :) Zobaczymy jesze dam znać,a tak wyglądają skarpety na podszybiu xD :
Obrazek
ODPOWIEDZ