MaxLife to syntetyk, a DuraBlend to półsyntetyk. Ja bym wybrał syntetyk (zresztą sam lałem MaxLife). MaxLife ma lepszy wskaźnik lepkości (174 vs 169), ma wyższą lepkość po pełnym rozgrzaniu (14,2 vs 14,0) i wyższą temperaturę zapłonu (220 vs 200). Więc generalnie jest po prostu lepszy.
Witam jestem tu nowy i od razu takie pytanko na tej stronie którą podajecie do kupna oleju np.oleje motul wszystkie rodzaje 0w 5w 10w 15w pisze ze są to syntetyczne o co z tym chodzi? no i link oczywiście
No przecież nikt nie obiecywał nam że będzie łatwo
myszazwc nie zawsze wg obiegowej opinii tylko 0W i 5W są syntetykami. Te oleje, które widzisz w linku są przeznaczone do aut wyścigowych itp., wykonane są w innej technologii, więc to zupełnie inna bajka.
Co to znaczy,że silnik średnio pracuje", może więcej szczegółów dzieje się coś niepokojącego? Z innych pełnych syntetyków pozostałych firm polecam też Mobila którego lałem przez wiele sezonów i wszystko było okej lub też Motula X-Cess 5W40 wielokrotnie polecanego na forum, wiec tutaj raczej się na nim nie zawiedziesz.
Akurat ja mam wlany Shell Helix Ultra 5w40 i po przejściu z Motula nie widzę różnicy więc nie wiem czy tak średnio.
Wysłane z mojego SM-G903F przy użyciu Tapatalka
....... Było 121,8 KM i 253,1 Nm .......
....... Było 137,1 KM i 303,2 Nm .......
....... Było 154,5 KM i 339,7 Nm .......
EcuProject Jest 140 KM i 195 Nm Pb
W takim razie spróbuj wymienić i zobaczysz czy będzie różnica o ile to w ogóle kwestia oleju bo być może okażą się że przyczyną tego, iż jak to napisałeś "silnik średnio chodzi" jest coś innego. Rozrząd kiedy miałeś w ogóle wymieniany? Jakieś inne naprawy, usterki? Może kwestia wymiany oleju to akurat zbieg okoliczności.
Ostatnio zmieniony 25 lis 2016, 12:20 przez HQ-Automotive, łącznie zmieniany 1 raz.