[1M] Podgrzewacz płynu chłodzącego

Wszystko o elektryce w aucie
Q
QKi
Forumowicz
Auto: Seat Toledo 1M
Model: 1.9 TDI AHF

Post autor: QKi »

sprawdziłem za pomocą testu wyjść i prąd dochodził do wszystkich fajek :) teraz zostało sprawdzić przy minusowych temperaturach czy układ się sam załącza :)

mam tez pytanie czy ma znaczenie czujnik temp do tego jak sie szybko nagrzewa silnik? bo mam wrażenie że po wymianie na nowy tez oryginalny auto jakby wolniej się nagrzewało ... stary jeszcze mam bo okazał sie dobry tylko juz nie chciało mi sie go z powrotem wymieniać :)
Awatar użytkownika
kornat
Forumowicz

Post autor: kornat »

Jako tako to on nie ma nic wspólnego z szybkością nagrzewania się płynu aczkolwiek może on zaniżać temp. przez co wydaje się że się wolniej nagrzewa ;)
s
szymekgd
Forumowicz

Post autor: szymekgd »

QKi pisze:mam tez pytanie czy ma znaczenie czujnik temp do tego jak sie szybko nagrzewa silnik?

Na wskazówkę prawie żaden - ecu linearyzuje odczyty z czujnika, na nagrzewanie silnika, przy sprawnym i o prawidłowej charakterystyce czujniku, teoretycznie jest - dawka paliwa jest zależna od temperatury, ale przy pozostałych czynnikach (styl jazdy, warunki atmosferyczne itp.) pewnie niezauważalny.

QKi pisze: teraz zostało sprawdzić przy minusowych temperaturach czy układ się sam załącza :)

Takich temp. możesz się nie doczekać, ale zawsze możesz czujnik temp. dolotu schłodzić w zamrażalce lub dobrać do testów rezystorek symulujący temp. np. minus 5st.C.
Michal
Awatar użytkownika
brtk
Forumowicz

Re: [1M] Podgrzewacz płynu chłodzącego

Post autor: brtk »

Obrazek

ma ktoś numer tej uszczelki znajdującej się w zaznaczonym polu? Bo cieknie mi lekko stąd płyn chłodniczy.
Awatar użytkownika
Sony
Administrator
Model: 1.9 TDI ASV++
Kontakt:

Post autor: Sony »

Nr OEM tej uszczelki to: 037 121 687
ODPOWIEDZ