Przymierzam się do zakupu oleju.
Zamierzam lać 5W30 tylko zastanawiam się nad marką. Instrukcja rekomenduje Repsola ale Motul nie wiele droższy i łatwiej dostępny. Millers trochę drogi. Valvo też chodzi mi po głowie.
Ale nasuwają się pytania czy przy moim motorze marka oleju ma aż takie znaczenie, czy spokojnie można lać Orleny, Castrole itd. Bo jak wiadomo najlepszy olej to ten regularnie wymieniany
I jak by mi ktoś wytłumaczył róznice pomiędzy Motulem 5w30, motulem EE 5W30, Motulem XF 5W30. Z opisów na stronie jakoś nie łapię różnicy, a póki co skłaniam się do tej firmy.
Wszelkie porady w sprawie zakupu mile widziane
Obecnie zalany chyba Castrol 15W30 bo w zeszłym roku sporo zamieszania z olejem i wyciekiem było.
EDITProponuje przerzucić z Diesla do ogólnego
EDIT2Chyba dobrze że nie rozgorzała dyskusja bo jak poczytałem inne fora i tematy o olejach to jedna wilka gówno burza xD Co człowiek to opinia. Pochwale się co zdecydowałem. Nie jestem pewien co było wlane ale albo 10W40 albo 15W40. Teraz wleje syntetyka co według sporego grona jest zmianą niedopuszczalną (
). Posłuchałem się jednak w połowie mechanika który proponował 10W40 półsyntetyk (Jak podobno prawie każdy mechanik) I zamiast 5W30 zaleje 5W40. Motul Specific do LPG. Na pewno dam znać co z tego wyszło. Dzisiaj zamawiam graty w przyszłym tygodniu wymiana.