[1L] Poduszki silnika i skrzyni gdzie się znajdują?

Tematy ogólno-techniczne
Awatar użytkownika
vwir
Zasłużony
Auto: DS5, Leaf
Model: 2.0HDI, EE

Post autor: vwir »

Jakiej firmy kupiłeś poduszkę? Jeśli jakiś noname to silnik może mocno drżeć. W ibizie wymieniałem tą poduszkę za silnikiem. Dojście słabe, ale da się. Sprawdza się je łatwo - podnosisz maskę, jedna osoba odpala auto, zaciąga ręczny i próbuje ruszyć na wstecznym. Druga osoba obserwuje poduszki. Jeśli któraś tylna zbyt mocno się wychyla to do wymiany. Przy tej za silnikiem można sobie pomóc lusterkiem lub trzymać na niej rękę (tylko ostrożnie, silnik nie jest lekki, poza tym niedaleko jest kolektor wydechowy).
c
carlosg
Forumowicz
Auto: Seat Toledo 1L
Model: 1.9D

Post autor: carlosg »

Rozmawiałem z moim wujkiem który trochę też robi w mechanice i mówi, żebym najlepiej wymienił 2 pozostałe. Nie wiem jakiej firmy poduszka ale miękość gumy jest bardzo zbliżona, z tym że stara jest pęknięta. Mówił własnie, że najprawdopodobniej jest pęknięta też ta z tyłu właśnie i przez to, że tą z przodu wymieniłem na nową i jest to usztywnione to ta z tyłu bardziej się telepie.
Mógłbyś powiedzieć jak wymieniłeś tą poduchę? Dojście jest na prawdę nie ciekawe i nie wiem jak za to się zabrać. Od góry widać tylko "łapę" idącą od silnika i 3 śruby. Wystarczy je odkręcić i podnieść silnik, czy jeszcze jest coś do odkręcenia.
Czytam też na necie, że poduszki muszą się ułożyć i po czasie powinno być lepiej.
Awatar użytkownika
vwir
Zasłużony

To było ponad kilkanaście lat temu. Nie ma szans, żebym pamiętał takie szczegóły ;-)
c
carlosg
Forumowicz

:D Jak tylko jakieś hajsiwo wpadnie to kupie i wymienie te 2 pozostałe. Czytałem, że sporo osób tak ma po wymianie poduszki, co się okazuje, że trzeba poduszki poluzować lekko, przejechać się kawałek na wszystkich biegach i na włączonym silniku je podokręcać.
EDIT:
Chociaż w sumie najpierw wymienię tą z tyłu od strony pasażera jak nie pomoże to też tą od skrzyni. Podejrzewam ją dlatego, bo od czasu jak zaczął mi drżeć to jadąc po dziurach coś stuka po prawej stronie, a niedawno byłem u mechanika na sprawdzenie stanu zawieszenia i ustawieniu geometri. Wszystko w b.dobrym stanie, więc raczej poduszka.
Przy okazji, czy 1.9D ma koło dwumasowe?
Edit:
Poduszka silnika jest niemiecka, wydaje mi się że jest napisane na niej febi germany (a ty mi własnie podawałeś linka do febi, więc chyba ok są)
Tak wygląda:
http://zapodaj.net/1623d97843003.jpg.html
A co do tej tylnej poduszki, to tak wygląda to od góry(wydaje mi się, że tu siedzi właśnie ta poducha):
http://zapodaj.net/5f74ca8b3e731.jpg.html
I powiedz mi czy pamiętasz jak ją wyciągałeś, od spodu auta czy od góry?
Awatar użytkownika
vwir
Zasłużony

1.9D, TD i pierwsze TDI (1Z) nie miały dwumasy. To jest febi - jeśli chodzi o poduszki silnika to dobry wybór. Jeśli dobrze pamiętam to odkręcałem całą łapę od silnika. Wymieniałem na 100% od góry, bez kanału.
c
carlosg
Forumowicz

Czytałem, że te wibracje mogą być też od dwumasy, ale skoro nie ma to pozostają tylko poduszki.
Dziś wymieniłem też tą przy skrzyni. Przed dokręceniem przejechałem się troszkę i dokręciłem na chodzącym silniku. Wibracje są mniejsze delikatnie ale i tak dosyć spore. To stukanie jest nadal lecz delikatniejsze. W weekend muszę się wziąć i wymienić jeszcze tą poduszkę za silnikiem.
ODPOWIEDZ