Witam. Posiadam Toledo 1.9D 94r. Mógłby mi ktoś powiedzieć gdzie znajdują się w nim poduszki silnika? Z tego co słyszałem to są 3 (2 na silniku i jedna na skrzyni). I pytanie od razu takie, czy da się je wyciągnąć bez wyciągania silnika?
Jeśli to wygląda tak samo jak w ibizie 1.9D '94 to jedna jest na środku pomiędzy silnikiem a chłodnicą. Druga jest za silnikiem po stronie pasażera. Trzecia przy skrzyni biegów. Każdą można wyjąć i wymienić bez wyciągania silnika, ale trzeba silnik podeprzeć od spodu.
Ok. Dzięki wielkie. Właśnie mam problem z drżącym autem podczas cofania, ruszania ze sprzęgła samego i po odpaleniu na zimnym. No i zauważyłem dziś że jak gwałtownie dodaje gaz i go puszczam to stuka coś, podejrzewam, że któraś z poduszek jest pęknięta. Co do podpierania to delikatnie lewarkiem spróbować, czy jak?
Podeprzyj tak, żeby nie spadł. Lewarek dobrze podparty wystarczy. Można też inaczej - lewarkiem podnosisz auto, wsuwasz pod silnik jakieś deski i wtedy opuszczasz z powrotem auto. Jeśli stuka podczas cofania to prawdopodobnie urwałeś poduszkę za silnikiem po stronie pasażera.
A tak przy okazji, próbował ktoś z was regeneracji poduszek klejem do szyb lub masą poliuretanową? Czytałem, że fajny efekt. Chociaż można znaleźć też posty, że za mocno wibrowała buda, ale to wina tego, że nie wywiercili dziurek. Sam spróbuję tego patentu. Tylko nie wiem czy wybrać masę czy czy klej do szyb?
O to mnie zaskoczyłeś, faktycznie takie tanie? Nie mogłem znaleźć akurat do toledo i patrzyłem po innych to po 150 za sztuke były. W Toledo są 3 poduszki, czy wszystkie są takie same? I ile kosztują bo nie mogę znaleźć nigdzie.
carlosg, na świecie istnieje coś takiego jak stacjonarny sklep motoryzacyjny. Polecam podjechać i skorzystać z ich usług, z pewnością dowiesz się ile kosztują poduszki
carlosg pisze:O to mnie zaskoczyłeś, faktycznie takie tanie? Nie mogłem znaleźć akurat do toledo i patrzyłem po innych to po 150 za sztuke były. W Toledo są 3 poduszki, czy wszystkie są takie same? I ile kosztują bo nie mogę znaleźć nigdzie.
EDIT: Okazało się, że to przednia poduszka. Kupiłem nową, dałem za nią 65zł w sklepie. Wymieniłem ją dziś i się zawiodłem. Stara faktycznie była pęknięta na łączeniu gumy z metalem od górnej strony, ale po założeniu nowej buda drży jeszcze bardziej, przy cofaniu to już w ogolę masakra. Podczas dodania lub odjęcia gazu nadal występuje ten stuk. Poduszka od strony skrzyni jest na wierzchu i wydaje się być ok. Ta od strony pasażera jest nie widoczna i tą ją teraz podejrzewam. Z resztą patrząc jak wygląda ta poduszka na internecie to ona wygląda na najbardziej delikatną. Wymieniał ktoś z Was ją może? To jest tam z tyłu za silnikiem, od góry jest taka metalowa łapa i wkręcone 3 śruby, czy ona jest tam? Ciężko ją wymienić?
Ostatnio zmieniony 10 mar 2016, 00:21 przez carlosg, łącznie zmieniany 2 razy.