Panowie i Panie Mam takie pytanie bo jestem zielony w tym temacie, kupiłem niedawnio okazyjnie auto trochę taniej niż wartość na rynku auto miało zostać w domu ale pomyślałem żeby go teraz sprzedać i może trochę zarobić ale nie wiem jak sprawa ma sie z umowami - muszę zapłacić urząd skarbowy od kupna?? Co z rejestracją auta i ubezpieczeniem ?? Jak to wszystko wygląda ?? Proszę o pomoc
Na rejestrację masz 30 dni od zakupu. Ubezpieczenie to zależy, czy poprzedni właściciel wycofał czy nie, jak nie, to w teorii powinieneś przepisać na siebie, w praktyce może to zrobić kolejny właściciel. Nie wiem jak to ma się ze skarbówką, ale na to też masz jakiś tam okres. Ja miałem taką sytuację jak kupowałem tolka, że miałem 2 umowy, bo gość, co kupił, nie przejestrowywał na siebie, ubezpieczenie też zostało przepisane z tego pierwszego właściciela na mnie (pomijając tego, od którego kupiłem)
przemekg41, hehe bardzo prosta sprawa. Po kupnie idziesz do skarbówki i tam opłacasz 2% podatku. Jeśli ma ważne OC to możesz śmiało wystawić. Jedyne co to nowemu nabywcy musisz dać starą umowę i kwitek ze skarbówki że opłaciłeś podatek. Jak coś więcej chcesz wiedzieć to pisz pw
Było 1.8 20v AGN 125KM
Było 1.8 20VT AUQ 180KM
Było 1.9 TDI ASV 110KM
Jest Leon 1.8T AUQ 180KM
Poprzedni właściciel nie może sam wycofać oc. Kwitek za opłatę skarbówki radził bym zostawić sobie. Przekazujesz stara umowę i to wszystko,o dokładniejsze info zadzwoń do wydziału komunikacji i udzielą ci informacji.
Pamiętaj też o US Z tego co się orientuję nawet jak stracisz na transakcji powinieneś stratę rozliczyć w PIT. Miałem w zeszłym roku podobną sytuację, zbyłem auto taniej z powodu stłuczki 4 miesiące po zakupie i musiałem uwzględnić to w PIT jako strata. Kasy z tej straty nie dostaniesz, ale jak do następnego rozliczenia zarobisz coś na innej transakcji to tą stratę wtedy uwzględniasz i płacisz mniejszy podatek od zysku pzdr