Tylko, że "Frigo" to zimowa opona. Pewnie jej mieszanka ma się nijak do tej z której zrobiona jest letnia guma. Niemniej jednak dzięki za zainteresowanie tematem.Czekam na więcej opinii. Pozdrawiam
Mój brat jeździł na dębicach furio to bardzo szybko się zużyły. Jakąś mega miękką mieszankę miały. Możliwe, że te które podałeś już nie mają tego problemu. Ja u siebie założyłem goodyear efficientgrip performance (coś w tym stylu http://www.oponeo.pl/dane-opony/goodyea ... p#99448843) i bardzo sobie chwaliłem. Ciche i dobrze trzymające w zakrętach na mokrym i na suchym.
Wszystko fajnie tylko, że budżet musiałbym nieco naciągnąć, ale może dla dobrych opon warto. Być może ceny jeszcze spadną(taką mam nadzieję). Dzięki za podpowiedź. Dębicą raczej się już nie zainteresuję. Pozdrawiam
Od kilku dni zastanawiam się nad zakupem opon i dylemat polega na tym czy kupić jeden komplet wielosezonowych czy osobne zimowe oraz letnie - każdy z wariantów wymaga zakupu felg. Patrząc na to co jest za oknem, zakup wielosezonowych ma coraz większy sens, gdyż nie ma tak srogich zim jak kilka lat temu, gdzie nie raz przebijałem się przez zaspy do wysokości maski auta. Z testów wynika iż wielosezonowe są coraz lepsze i nie ma aż tak dramatycznej różnicy pomiędzy letnią/zimową a wielosezonową. Dochodzi do tego wygoda w postaci jednego kompletu kół na utrzymaniu, brak zabawy w chowanie do garażu/piwnicy. Minusami są nieco szybsze zużycie opon, mniejsza prędkość przy której następuje utrata przyczepności, nieco większe zużycie paliwa (według etykiet EU). Raczej będę celował w 15`, obecnie Tolek stoi na 17 i źle mi się jeździ, szczególnie na bocznych, nieutwardzonych, drogach.
Według testów najlepiej wypadają Pirelli AllSeason, Goodyear Vector 4Seasons i Nokian WeatherProof. Macie jakieś spostrzeżenia, uwagi?
Ostatnio zmieniony 30 lis 2015, 13:54 przez Wezyr147, łącznie zmieniany 3 razy.
Witam. W dalszym ciągu borykam się z problemem opon na sezon letni. Zastanawiam się czy warto wydać ponad 1500 pln za komplet opon klasy premium jak Goodyear, Nokian czy Continental czy może lepiej wydać kasę na opony klasy średniej jak Uniroyal, Firestone, Kumho. Rocznie robię około 30tys.km w cyklu więcej autostrada i drogi ekspresowe niż miasto. Jeżdżę raczej spokojnie, gdzie można przycisnę, ale jako że dwucyfrowy komplet punktów karnych posiadam, to raczej nie szaleję. Byłbym wdzięczny za podpowiedzi, gdyż sezon się zbliża a teraz ceny w miarę spoko. Z góry dziękuje.
Jaki jest zamiennik 195-65-15 205-60-16 czy 205-55-16 ????????????????
"Kiedy wydaje Ci się, że jesteś bardzo dobrym kierowcą, który wie już wszystko o jeździe i drogach, sprzedaj jak najszybciej swój pojazd i nigdy więcej nie siadaj za kierownicą. Cmentarze są pełne grobów bardzo dobrych kierowców".