[1M] Elektrycznie składane lusterka za pomocą pilota

Czyli zrób to sam i pochwal sie na forum.
Awatar użytkownika
_carlos-
Forumowicz
Auto: SEAT TOLEDO 1M
Model: 1,9 TDI ALH

Post autor: _carlos- »

Tak

[ Dodano: 2012-12-15, 08:04 ]
OPIS DO SCHEMATU STEROWANIA LUSTEREK:

piny we wtyczce silniczka szyb (wewnątrz jest płytka od sterowania lusterkami) / piny we wtyczce lusterka
lusterko kierowcy:
13 fioletowy / 4 brązowo-czerwony - zasilanie silniczka składania (+12V lub -12V zmiana polaryzacji)
14 zielono-bialy /7 czerwono-czarny - zasilanie silniczka składania (-12V lub +12V zmiana polaryzacji)
9 żółto-czarny / 1 brązowo-fioletowy - sterowanie silniczka - masa przez wyłącznik krańcowy (wyłącza w pozycji rozłożonej)
lusterko pasażera:
16 fioletowy / 4 brązowo-czerwony - zasilanie silniczka składania (+12V lub -12V zmiana polaryzacji)
14 zielono-bialy / 7 czerwono-czarny - zasilanie silniczka składania (-12V lub +12V zmiana polaryzacji)
26 żółto-czarny / 1 brązowo-fioletowy - sterowanie silniczka - masa przez wyłącznik krańcowy (wyłącza w pozycji rozłożonej)

gniazdo joysticka - schemat pinów:
___--____--
I 1 . . . . . 5 I
I 6 . . . . .10I
I_________I

piny joysticka:
4 fioletowo-żółty
8 brązowo-niebieski

regulacja odbywa się poprzez zmianę rezystancji

lusterko lewe i prawe (sterowanie lusterkami):
475 Ohm - lusterka złożone (pozycja joysticka godz. 18)
690 Ohm - lusterka rozłożone (pozycja joysticka godz. 12)

lusterko lewe (sterowanie lustra):
690 Ohm

lusterko prawe (sterowanie lustra):
1516 Ohm

[ Dodano: 2013-01-25, 10:14 ]
Ze względu na wiele zapytań co do podłącenia automatycznej funkcji lusterek zamieszczam dodatkowe schematy:

1. Funkcja automatycznego składania lusterek po wyjęciu kluczyka ze stacyjki (po włożeniu kluczyka do stacyjki i przekręceniu w pozycję 1 lusterka rozłożą się):
Obrazek

Wylacznik zima
Obrazek

i dodatkowo schemat podłączenia przekaźnika P1:
Obrazek
Obrazek

2. Funkcja zdalnego składania lusterek po zamknięciu zamka centralnego za pomocą pilota (po otwarciu centralnego zamka lusterka rozłożą się):
Obrazek

Wylacznik zima:
Obrazek

i dodatkowo schemat podłączenia przekaźników P1 i P2:
Obrazek
Obrazek

Moduł komfortu:
pin 3 (17) - jak się kluczyk wyciągnie to jest masa, a po włożeniu i przekręceniu w pozycję 1 jest +12V (wykorzystałem sygnał +12V)
pin 16 (21) - sygnał masy sterujący lampką oświetlenia wnętrza, pojawiający się przy otwarciu centralnego zamka lub drzwi,a znikający po 30s po zamknięciu drzwi lub po załączeniu stacyjki lub po zamknięciu zamka centralnego.

[ Dodano: 2013-03-03, 12:53 ]
Uwaga!!!
Użytkownicy, którzy nie posiadają instalacji do składania lusterk, a chcieli by takie posiadać. W waszych autach też jest to możliwe.

Wystarczy kupić lusterka z silniczkami i podłączyć je w dwa sposoby:
1. automatyczne składanie lusterek po wyjęciu kluczyka ze stacyjki i rozłożenie powłożeniu i przekręceniu stacyjki
2. zdalne składanie lusterek za pomocą pilota, tzn. złożą się pozazbrojeniu i rozłożą sie po deaktywacji alarmu
Niestety nie będzie działać składanie z joysticka.

TU SĄ OPCJE Z DODATKOWĄ MOŻLIWOŚCIA SKŁADANIA MANUALNIE LUSTEREK (FUNKCJA JOYSTICKA)

Można je złożyć przy załączonej lub wyłączonej stacyjce (zamiast przekręcania joysticka) poprzez załączenie przełącznika:

Obrazek

w pozycję drugą (II)

Przełącznik zima został zastąpiony przełącznikiem ON-OFF-ON
0 opcja zima - składanie lusterek nie działa;
I automatyczne składanie;
II manualne składanie - jak z joysticka przekręconego na godzinę 6

1. Funkcja automatycznego składania lusterek po wyjęciu kluczyka ze stacyjki (po włożeniu kluczyka do stacyjki i przekręceniu w pozycję 1 lusterka rozłożą się):
Obrazek
Obrazek
Obrazek

2. Funkcja zdalnego składania lusterek po zamknięciu zamka centralnego za pomocą pilota (po otwarciu centralnego zamka lusterka rozłożą się):
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Ostatnio zmieniony 24 lip 2013, 12:38 przez _carlos-, łącznie zmieniany 3 razy.
m
michaels1800
Forumowicz
Auto: 1M 1999r.
Model: 1.8 20V AGN

Post autor: michaels1800 »

Mam pytanie,
Mam w swoim Toledo 1M manualne lusterka. Właśnie kupiłem elektrycznie składane. Czy jeżeli wybiorę opcję składania lusterek za pomocą pilota,(przecież i tak nie będę ich składał za pomocą joysticka) to czy muszę mieć taki joystick :

http://ac.moto.net.pl/18.03/regulacja%20lusterek%20leon.jpg

czy wystarczy taki ? (przecież i tak nie będę ich składał za pomocą joysticka) :

Obrazek

Jeszcze jedno pytanie. O jaki silniczek składania chodzi? Czy to jest to : ?

http://i.ebayimg.com/00/s/MTIwMFgxNjAw/z/usMAAOSwPcVVmTuW/$_1.JPG

Mógłby ktoś podać numery tej części ? Z góry wielkie dzięki.

nie trzeba dokupować/zmieniać wiązki elektrycznej ?

Pozdrawiam
Michał
Awatar użytkownika
_carlos-
Forumowicz

1 joysticka nie potrzebujesz, bo nie jest on wykorzystywany.
2 silniczek opuszczania szyby, w którym jest moduł składania lusterka. Jeżeli chcesz składać lusterka za pomocą modułu 361, to nie potrzebujesz tych silniczków.
3 nie wiem jaką masz instalację i ile pinów we wtyczce przy lusterku.
m
michaels1800
Forumowicz

Re: [1M] Elektrycznie składane lusterka za pomocą pilota

Dzięki bardzo _carlos- za rozjaśnienie tematu. Tak, chcę składać lusterka za pomocą tego modułu. We wtyczce od lusterka mam 7 pinów.
Mam jeszcze pytanie, czy mając ten joystick i te silniczki (potrzebny jest 1 czy 2 ? ) można składać lusterka przy włączonym silniku (być może przydałaby się ta funkcja na ciasnych parkingach) ? Z góry dzięki za odpowiedź.
Awatar użytkownika
_carlos-
Forumowicz

Joystick potrzebny jest jeden, a silniczki szyb dwa. Jeżeli chcesz korzystać z tego zestawu to nie zastosujesz modułu 361. Podłączając lusterka pod moduł 361 i dodając włącznik z opcją I-0-II masz możliwość złożenia lusterek w każdej chwili, obojętnie czy silnik jest włączony czy nie. Ja z tego korzystam przy wąskich przejazdach.
m
michaels1800
Forumowicz

OK. Dzięki za rozwianie wszystkich moich wątpliwości. Teraz tylko pomalować lustra pod kolor, zakupić przekaźnik 361 i brać się za montaż. Jeszcze raz wielkie dzięki za ten cały schemat montażu i odpowiedzi :) Pozdrawiam !
Awatar użytkownika
_carlos-
Forumowicz

Ostatnio zmieniony 08 paź 2015, 22:46 przez _carlos-, łącznie zmieniany 1 raz.
m
michaels1800
Forumowicz

Dziękóweczka :) Właśnie go kupiłem. Zamówiłem też w ASO wewnętrzne trójkąty , bo na Allegro nie idzie dostać (prawe tylko widziałem)
ODPOWIEDZ