Jakieś 10/12 tys rocznie wiec niezbyt dużo a olej tak normalnie w sklepie 4L w butli a aktualny przebieg jaki pokazuje to prawie 200 tys a czy ori to bóg i on sam wie . Z drugiej strony to gdzieś czytałem ze te 16 V to lubią brać trochę olwju . No i trochę to pojęcie względne
Pracuje by żyć , a nie żyje by pracować
Było : 1.6 16v
Jest : 1.8 20v
Witam, do jakiegoś czasu ciekl mi olej z tylniej części silnika. Znajomy mniej więcej zorientowany w temacie postawię diagnozę: - uszczelka głowicy - simeringi na skrzynią - uszczelniacz pokrywy zaworów przy okazji rozkręcania silnika. Cos jeszcze wspomnial o jakichs szpilkach i spasowaniu głowicy. Na jaki koszt naprawy sie szykować? Jakie części polecacie? Jakby ktoś miaś jakieś rady bądź uwagi rownież chętnie wyslucham.Pacjent Toledo 2 1.8 20v. pozdrawiam
A ja myślę że poza wymianą uszczelki pokrywy zaworów i uszczelek czujnika napinacza zmiennych faz rozrządu nie masz nic innego do zrobienia. Miałem dokładnie to samo i nie mogłem zlokalizować wycieku , aż w końcu się udało i mam suszę pod maską Ps. Z jakiej kamionki kolega pochodzi ?
Kamionka kolo Lublina:P Niby płyn mi nie ucieka. Jak silnik jest rozgrzany pozniom jest niższy, po jakimś czasie sie podnosi. Olej napierdziela mniej wiecej z polowy tylnej czesci silnika przez co caly tyl mokry. Uszcelka zaworów wymieniana jakoś na wiosne razem z simeringami na wale. Wiec to nie to. Opłaca się to remontować? Czy lepiej szukać mocniejszego silnika, np 1.8t? Samochód mam dokładnie od roku..
Kolego u mnie było dokładnie tak samo , olej ma tendencję do pełzania dlatego wycieki jest tak ciężko zlokalizować. Zwróć uwagę na czujnik o którym mówiłem , jeśli z pod niego się leje to będziesz miał zlany cały tył silnika włącznie ze skrzynią .Poza tym swap na 1.8 T nie wyjdzie Cię na pewno mniej jak remont silnika (co myślę nie jest konieczne jeśli normalnie śmiga )
Z jazda nie ma problemów. Pali ładnie , zbiera się bez problemu. Chociaż w sumie silnik był czyszczony i wuglada na to ze i spod glowicy leci.. Obyś miał racje co do tej uszczelki:P
Pytanie za sto punktów. Jak wygląda uszczelka pod czujnik zmiennych faz rozrządu?? Ja sam nie znam się a w sklepie kazali mi powiedzieć czy to ta którą pokazał system. Dajcie jakieś zdjęcie lub link.