[1L] Migająca kontrolka oleju i regularny sygnał dźwiękowy

Tematy ogólno-techniczne
ODPOWIEDZ
l
lukas_toledo
Forumowicz

Post autor: lukas_toledo »

Witam dziś po odpaleniu mojego tolka i przejechaniu jakichś 500m zaczęła regularnie pulsować kontrolka od oleju i w tym samym czasie jakby z licznika wydobywa się cykliczny dźwięk "bip bip ...". Stan oleju w silniku 2/3 podziałki, regularnie pilnowany, silnik nie bierze oleju stan od wymiany do wymiany OK. Kontrolka i sygnał gaśnie przy mocniejszym hamowaniu wznawia się przy ostrym łuku w międzyczasie kontrolka jest zupełnie ciemna i jest cicho.

Czy ktoś z posiadaczy 1L miał kiedyś taką historię?
Może ktoś zna przyczynę tych objawów?

Z góry dzięki za pomoc, pozdrawiam lukas_toledo
Ostatnio zmieniony 03 sie 2010, 19:07 przez lukas_toledo, łącznie zmieniany 1 raz.
2e 93r.
Awatar użytkownika
Sony
Administrator
Auto: Seat Toledo 1M
Model: 1.9 TDI ASV++
Kontakt:

Post autor: Sony »

Może czujnik się sypnął :-?
l
lukas_toledo
Forumowicz

Biorę to pod uwagę tylko nie wiem jak który sprawdzić znam obsługę miernika może coś z niego wyczytam. Nie wiem tylko w jakich stanach ustalonych typu ciśnienie lub bez ciśnienia ma być 0 lub 1. Najdziwniejsze jest to że czasem ustępują objawy i teraz na podjeździe przodem w dół zapaliłem go i cisza wszystko ok jutro zapowiada się dłuższa trasa i obserwacje. Nie myślę żeby nagle spadło mu ciśnienie oleju takie rzeczy dzieją się na troszkę dłuższym odstępie czasu i kilometrów to pompa raczej jest good.

dzięki za podpowiedź, pozdrawiam
2e 93r.
Awatar użytkownika
Sony
Administrator
Auto: Seat Toledo 1M
Model: 1.9 TDI ASV++
Kontakt:

Post autor: Sony »

Najlepiej byłoby podpiąć auto pod VAGa, ale nie wiem czy masz wejście (rocznik 93)...
l
lukas_toledo
Forumowicz

Tu jest problem bo ani OBD1 ani OBD2 w moim bolidzie :) nie ma :( o i lipa.

[ Dodano: 2010-08-12, 00:04 ]
I sprawa wyjaśniona przetarła się w mało widocznym miejscu wiązka w której był kabel od czujnika na filtrze oleju przy przyspieszaniu i hamowaniu raz łączyła raz nie i stąd te chwilowe objawy. Temat zamykam i dziękuje Wszystkim za zainteresowanie.

:mrgreen: :-D <zygi>
2e 93r.
Awatar użytkownika
irocket
Forumowicz
Auto: Seat Toledo 1L
Model: 1.9TDi 1Z

Migająca kontrolka oleju i regularny sygnał dźwiękowy w 1L

Post autor: irocket »

U mnie jest podobna sytuacja, jednak licznik piszczy i mruga kontrolka oleju przy przekroczeniu 2500rpm (przy powolnym wchodzeniu na obroty, przy gwałtownym to nie występuje). Nie jest to wina czujników, bo czy są podłączone, czy odłączone, to też piszczy. Także diagnoza padła na licznik i tutaj pytanie: Czy jak kupię sobie licznik z MFA to czy będzie działał ok na wiązce z licznika bez MFA (lub wiązce z Cordoby bo taką też mam) i czy licznik będzie standardowo wyświetlał godzinę (żeby np nie było, że będzie mi stale pokazywał np spalanie)?

Edit:
Nikt nie wie? Sprawa pilna, bo jakby to nie był licznik, to zdążę jeszcze auto do mechanika przed ogólnopolskim wstawić. A na allegro nie ma takiego licznika jak mój, bo albo ma mfa, albo uszkodzony, albo nie ma kontrolki ABS
Obrazek
ODPOWIEDZ