[1M] Alufelgi do Toledo 1M

Tematy ogólno-techniczne
Awatar użytkownika
vwir
Zasłużony
Auto: DS5, Leaf
Model: 2.0HDI, EE

Post autor: vwir »

Przecież to są oryginalne koła z 1M, więc muszą pasować.
Awatar użytkownika
NED
Forumowicz
Auto: Seat Toledo 1M
Model: 1.8 20V

Post autor: NED »

Dokładnie i nic nie będzie ,,zawadzać'' :mrgreen:
NED
B
Blade$
Forumowicz

Post autor: Blade$ »

Jednak zmienilem troche decyzje:) i tu tez chcem zasiegnac porady. Kupilem inne "16: Obrazek Pisza wszedzie ze to oryginalne seata, wiec powinny nie stwarzac problemu w normalnej jezdzie? Czy do tych felg jakies dystanse sa potrzebne?
O
OchhiAchh
Forumowicz
Auto: Toledo II
Model: 1.6SR

Alufelgi do Toledo 1M

Post autor: OchhiAchh »

Chcę kupić felgi z oponkami na lato do mojego Toledo II. Kompletnie nie znam się na tych ET i calach i rozmiarach opon. Chcę kupić albo 16 albo 17. Wszystko w Leonie jest oryginalne i tak chcę aby zostało. Strasznie nie lubię kiedy koło schowane jest w nadkole(lubię jak jest maksymalnie blisko krawędzi auta). Nie przewiduję żadnych dystansów itp, a więc tutaj rodzi się pytanko:
-jeśli 16 cali to jakie ET,jaki rozmiar opon itp
-jeśli 17 cali to jakie ET,jaki rozmiar opon itp
Felga żeby nie była schowana w głąb, żeby nie miała wielkiego balona który ohydnie wygląda,no i żeby ogólnie na polskie drogi był stosunkowo niezły komfort. Chodzi mi o taki złoty środek.
Awatar użytkownika
vwir
Zasłużony
Auto: DS5, Leaf
Model: 2.0HDI, EE

Re: Alufelgi do Toledo 1M

Post autor: vwir »

Najprościej to przeglądnij dział 'moje toledo' i zobacz, co Ci się podoba. Każdy ma inne zdanie na temat tego co to znaczy dobry komfort i co to znaczy złoty środek. Zawsze po przejściu na większe felgi jest pogorszenie wybierania nierówności (zaczynasz je bardziej odczuwać) ale masz zmniejszenie przechyłów nadwozia w zakrętach. W którym momencie dla Ciebie jest złoty środek tego nie wie nikt. Ja czuję nawet zmianę z 15' na 16' i jak dla mnie nie chcę sobie jeszcze bardziej zepsuć wybierania nierówności, więc dla mnie optymalne są 16. Inni wolą 17' lub 18'. Licz się jedynie z tym, że im większa felga (wymuszająca niższy profil opony) tym optycznie większa się wydaje dziura pomiędzy kołem a nadwoziem. Więc rozmiary rzędu 17 cali i większe nie będą najlepiej wyglądały na seryjnym zawieszeniu. Chyba, że masz zawieszenie w wersji sport (fabrycznie obniżone), to do felg 17 moim zdaniem jest ok.
O
OchhiAchh
Forumowicz

Alufelgi do Toledo 1M

Takie felgi http://allegro.pl/17-vw-audi-seat-skoda-5x100-z-205-50-r17-5mm-lato-i5537261786.html byłyby spoko do Toledo 2 1.6SR na seryjnym zawieszeniu?
Czy jednak kupić takie felgi http://olx.pl/oferta/felgi-16-5x100-opony-audi-skoda-golf-seat-CID5-ID7oQoL.html#131ab0d4ed ?

W przypadku tych drugich to nie wiem jak to będzie wyglądać przy Et 43. A z kolei w dystanse też nie chce mi się bawić i płacić dodatkowo
Awatar użytkownika
kamtka
Forumowicz
Auto: Toledo 1M
Model: 1.9TDI ASV+

Alufelgi do Toledo 1M

Post autor: kamtka »

Jestem zdecydowanie za tymi 17" te drugie takie oklepane już są
Kaczor
Awatar użytkownika
Sony
Administrator
Model: 1.9 TDI ASV++
Kontakt:

Alufelgi do Toledo 1M

Post autor: Sony »

Felgi to indywidualna kwestia co do wzoru, więc to Twój wybór. Mi osobiście nie widzą się ani jedne ani drugie. Jeśli chcesz się obyć bez dystansów to najlepiej ET35 szukaj.
O
OchhiAchh
Forumowicz

Alufelgi do Toledo 1M

A 17 cali i opony 205/50 (Et 35, 7,5cala szerokości) będzie dobrze jechało na silniku 1.6? Znacząco wpłyną na spalanie?
Awatar użytkownika
Sony
Administrator
Model: 1.9 TDI ASV++
Kontakt:

Alufelgi do Toledo 1M

Post autor: Sony »

Cóż... Profil opony bardzo dobry wybrałeś wg mnie, 1.6 i tak nie jest demonem szybkości, więc zakładaj i się nie zastanawiaj ;-) Odnośnie spalania to licz się z tym, że może o jakieś 0,5-1 litr się zwiększyć.
ODPOWIEDZ