Jednak zmienilem troche decyzje:) i tu tez chcem zasiegnac porady. Kupilem inne "16: Pisza wszedzie ze to oryginalne seata, wiec powinny nie stwarzac problemu w normalnej jezdzie? Czy do tych felg jakies dystanse sa potrzebne?
Chcę kupić felgi z oponkami na lato do mojego Toledo II. Kompletnie nie znam się na tych ET i calach i rozmiarach opon. Chcę kupić albo 16 albo 17. Wszystko w Leonie jest oryginalne i tak chcę aby zostało. Strasznie nie lubię kiedy koło schowane jest w nadkole(lubię jak jest maksymalnie blisko krawędzi auta). Nie przewiduję żadnych dystansów itp, a więc tutaj rodzi się pytanko: -jeśli 16 cali to jakie ET,jaki rozmiar opon itp -jeśli 17 cali to jakie ET,jaki rozmiar opon itp Felga żeby nie była schowana w głąb, żeby nie miała wielkiego balona który ohydnie wygląda,no i żeby ogólnie na polskie drogi był stosunkowo niezły komfort. Chodzi mi o taki złoty środek.
Najprościej to przeglądnij dział 'moje toledo' i zobacz, co Ci się podoba. Każdy ma inne zdanie na temat tego co to znaczy dobry komfort i co to znaczy złoty środek. Zawsze po przejściu na większe felgi jest pogorszenie wybierania nierówności (zaczynasz je bardziej odczuwać) ale masz zmniejszenie przechyłów nadwozia w zakrętach. W którym momencie dla Ciebie jest złoty środek tego nie wie nikt. Ja czuję nawet zmianę z 15' na 16' i jak dla mnie nie chcę sobie jeszcze bardziej zepsuć wybierania nierówności, więc dla mnie optymalne są 16. Inni wolą 17' lub 18'. Licz się jedynie z tym, że im większa felga (wymuszająca niższy profil opony) tym optycznie większa się wydaje dziura pomiędzy kołem a nadwoziem. Więc rozmiary rzędu 17 cali i większe nie będą najlepiej wyglądały na seryjnym zawieszeniu. Chyba, że masz zawieszenie w wersji sport (fabrycznie obniżone), to do felg 17 moim zdaniem jest ok.
Felgi to indywidualna kwestia co do wzoru, więc to Twój wybór. Mi osobiście nie widzą się ani jedne ani drugie. Jeśli chcesz się obyć bez dystansów to najlepiej ET35 szukaj.
Cóż... Profil opony bardzo dobry wybrałeś wg mnie, 1.6 i tak nie jest demonem szybkości, więc zakładaj i się nie zastanawiaj Odnośnie spalania to licz się z tym, że może o jakieś 0,5-1 litr się zwiększyć.