[ALL] Klimatyzacja

Tematy ogólno-techniczne
ODPOWIEDZ
p
pawelostrowski2
Forumowicz
Auto: 1M
Model: 1.9 ARL

[ALL] Klimatyzacja

Post autor: pawelostrowski2 »

nie podmieniałem mam zamiar to zrobić w ten wekend. podłączę vaga i poszukam błędów
r
redwolf
Forumowicz
Auto: Seat Toledo 1M
Model: 1.9 TDI

Re: Klimatyzacja

Post autor: redwolf »

witam , przyłącze się do tematu u mnie klimatyzacja w ogóle nie chłodziła nie było oznak załączania sprężarki, okazało sie ze jest dziurawa chłodnica od klimatyzacji, po wymianie chłodnicy klimatyzacja około tygodnia chodziła pięknie do wczorajsze dnia, przestała chłodzić i mam wrażenie ze zamiast tego powietrze wydobywające sie z nawiewu jest delikatnie cieplejsze niż to niż to wydobywające sie bez włączonej klimatyzacji z okolic schowka (prawdopodobnie kompresor ) wydobywa sie bardzo głośnia praca a na osłonie od silnika po lewej stronie zauważyłem jakiś wyciek prawdopodobnie od oleju
może już ktoś miał taki przypadek co może dolegać mojej klimie
m
mkaccount
Forumowicz
Model: 1.9 TDI ASV+

[ALL] Klimatyzacja

Post autor: mkaccount »

Witam! Nim nadeszło lato po zapaleniu silnika słyszałem jakieś syczenie z okolicy silnika. Wiedziałem, że na pewno napinacz jest do wymiany i w trakcie wymiany sprawdziłem stan pozostałych nazwijmy to kółek :-). Oto jaki dźwięk jest z koła sprężarki klimatyzacji:
https://www.youtube.com/watch?v=hvH4aZ7iR8o
Teraz przy zapalaniu auta nie słychać syczenia, nie wiem czy to po wymianie napinacza czy dlatego, że zrobiło się cieplej, a może to tylko przejściowe. Proszę o poradę czy w moim przypadku tak powinno być, czy wystarczy tylko rozebrać koło sprężarki i przeczyścić, czy to pora na wymianę łożyska? Może ktoś wie jakie powinny być wymiary łożyska sprężarki SD7V16, 1J0 820 803 F, bo aby kupić przed wymianą chcieli średnicę koła lub łożyska. Mam 15 km do sklepu a nie będę właził pod samochód w mieście przed sklepem i wymieniał :-D.
Seat Toledo II, 1.9 TDI, 110 KM, ASV
Awatar użytkownika
vwir
Zasłużony
Auto: DS5, Leaf
Model: 2.0HDI, EE

Post autor: vwir »

To na pewno nie łożysko. Raczej sprzęgiełko przyciera. Ja bym to zostawił w spokoju. Chyba, że koniecznie chcesz, to odkręć tą śrubę z czoła, zdejmij sprzęgiełko i zobacz, czy mu przejdzie. Może jakiś syf się tam dostał.
m
mkaccount
Forumowicz
Model: 1.9 TDI ASV+

[ALL] Klimatyzacja

Post autor: mkaccount »

Dzięki za podpowiedź ;-). Jak zawsze wszystko poszło nie tak i musiałem coś spierdo... Przy odkręcaniu nakrętki (oczywiście zablokowałem tarczę by się nie obracała) kręci się razem z gwintem. W środku chyba coś się przekręciło, bo kręcę w lewo, w prawo i cały czas jest na tym samym poziomie, nic się nie wykręca. O co chodzi?
Seat Toledo II, 1.9 TDI, 110 KM, ASV
Awatar użytkownika
vwir
Zasłużony
Auto: DS5, Leaf
Model: 2.0HDI, EE

Post autor: vwir »

Jeśli zablokowałeś sprzęgiełko (to z czoła sprężarki) a nakrętka się kręci, to pewnie uwaliłeś wieloklin. Miejmy nadzieję, że na sprzęgiełku, a nie na osi sprężarki. A pisałem, żeby nie ruszać ;)
Awatar użytkownika
Sikor
Forumowicz
Model: 1.9 TDI

Post autor: Sikor »

Witam, ostatnio spalił mi się wentylator , ten większy, wentylator wymieniony ale zaczęła mi się wyłączać klimatyzacja kiedy stoję w korku itp. kiedy ruszę włącza się znowu ale przez pierwszą chwilę jest jakaś głośna tak jakby by było tam jakieś większe ciśnienie, możliwe że poszedł przekażnik wentylatorów i wentylator nie działa przez co zwiększa ciśnienie i czujnik ją wyłącza ?
w
west21
Forumowicz
Auto: Seat Toledo 1m
Model: 1.9 TDI ARL

Post autor: west21 »

Witam

Mam problem z swoim ARL chodzi mianowicie o wentylator klimatyzacji chodzi o to

Włanczam klimatyzacje na zimnym silniku żaden wiatrak się nie włączy ale po 1 min włączy ale dwa na raz na 10 s i się wyłączy i tak ponownie parę razy
Na ciepłym silniku to samo włączy wyłączy , a nie powinno być tak ze mniesz powinien cały czas działać? dodam ze jak jest bardzo gorąco to dwa wentylatory cały czas chodzą jak auto stoi w korku np)
ostatnio w spalił mi się bezpiecznik od wiatraków ale juz jest nowy zamontowany
Awatar użytkownika
DzieX
Administrator
Auto: Seat
Model: Toledo 1M
Kontakt:

Klimatyzacja

Post autor: DzieX »

Masz spalony pierwszy bieg w obu wiatrakach. Po włączeniu klimy oba powinny chodzić cały czas na pierwszym biegu. Jeśli pierwszy bieg jest niesprawny to po przekroczeniu ciśnienia w układzie startują dwa na drugim biegu i tak w kółko. Na dłuższą metę zarżniesz kompresor.
Awatar użytkownika
Radziu
Forumowicz
Model: 1.8 20V

Klimatyzacja

Post autor: Radziu »

Panowie, wczoraj zaniemogła mi klima. włączam, sprężarka załącza się, bo słychać i obroty podskakuje delikatnie i od razu się wyłącza. śnieżynka świeci się cały czas. Czynnik uzupełniany w zeszłym roku, więc powinno być go dużo. gdzie szukac przyczyny? nie wiem czy VAG coś pokaże, ale do weekendu nie mam możliwości zVAGowac auta. dzień wcześniej gdy jeszcze działało z okolic sprężarki było słychać jakieś jakby syczenie, ale nic nie wyciekało (myślałem, że nieszczelność się zrobiła, ale wówczas chyba zbyt małe ciśnienie by nie pozwalało załączyć klimy?)
ODPOWIEDZ