[ALL] Łożyska kół

Tematy ogólno-techniczne
ODPOWIEDZ
k
krzysiek51xe

Re: Łożyska kół

Post autor: krzysiek51xe »

Witam :-) Potrzebuję pomocy a mianowicie,wyło mi łożysko w lewym kole,więc je wymieniłem na vag,teraz po wymianie wyje dalej i grzeje się koło,stare łożysko było wybijane młotkiem a nowe wprasowane na prasie,nie mam już pojęcia co jest nie tak.Aha i jeszcze,w komplecie z łożyskiem była nakrętka przegubu ale ja zakręciłem starą bardzo mocno,chodź delikatny luz pozostał dalej na kole(nowa strasznie ciężko się nakręcał i robiło na niej nowy gwint,a teraz się dowiedziałem że musi być zakręcona nowa nakrętka).Zrobiłem na tym ogólnie ok. 120km.Nie mam pojęcia już co może być przyczyną ? A może piasta nie jest dobrze wprasowana w łożysko ? Już sam nie wiem.
Awatar użytkownika
Jacek1234gml
Forumowicz
Auto: Seat Toledo 1M
Model: 1.9 TDI ASV+

Post autor: Jacek1234gml »

Zawsze zakręcasz nową nakrętkę na przegub. Ciężko się zakręcała bo na końcu nakrętki jest samokontra, ale jeśli nakrętka się nie zluzowała to nie jest to przyczyną.
A jakim momentem dokręciłeś nakrętkę? i czy według procedury z dokręceniem luzowaniem i ponownym dokręceniem? A może podczas prasowania uszkodziłeś łożysko. Jeśli nie to już pozostaje wada fabryczna łożyska
Awatar użytkownika
vwir
Zasłużony
Auto: DS5, Leaf
Model: 2.0HDI, EE

Post autor: vwir »

Albo wyje druga strona. Buda auta bardzo fajnie przenosi takie hałasy. Mój ojciec kiedyś w golfie zmienił jedno łożysk dwa razy zanim wpadł na to, że to druga strona huczy i przenosi hałas. Możesz podjechać na stację diagnostyczną, czy nie mają sprzętu do sprawdzania łożysk. Rozpędzą wtedy koło do bardzo dużej prędkości, obciążą je, staniesz przy nim i będziesz słyszał, czy to ono huczy. Ewentualnie jeszcze opony do sprawdzenia.
k
krzysiek51xe

Możliwe że wyje drugie łożysko,ale kieruję się tym jak piszą że gdy padnięte jest lewe łożysko(jak było u mnie) ty bardziej wyje w prawym zakręcie a w lewym nie słychać i właśnie u mnie tak jest ,a w prawym jest luz bo czuć chociaż gdyby to było właśnie prawe to by się nie potwierdzało co piszą.Opony też są już trochę nieciekawe bieżnik niby jest ale jeżdżone były przez cały rok(zimówki)ale z kolei w jednym zakręcie by wyły a w drugim nie ? a może przegub bo jak kołem rusza delikatnie na podnośniku to coś tam słychać(w czasie jazdy niby nie strzela) a może coś w skrzyni ? już sam nie mam pojęcia.Na stacji tylko się dopatrzyli że są gumy popękane na wahaczach.
Awatar użytkownika
vwir
Zasłużony

To jedź na stację, która ma sprzęt do sprawdzania łożysk. Zapłacisz jakieś grosze, a nie będziesz ryzykował niepotrzebnej wymiany łożyska. Skąd jesteś z podkarpacia?
k
krzysiek51xe

Możliwe że wyje drugie łożysko,ale kieruję się tym jak piszą że gdy padnięte jest lewe łożysko(jak było u mnie) ty bardziej wyje w prawym zakręcie a w lewym nie słychać i właśnie u mnie tak jest ,a w prawym jest luz bo czuć chociaż gdyby to było właśnie prawe to by się nie potwierdzało co piszą.Opony też są już trochę nieciekawe bieżnik niby jest ale jeżdżone były przez cały rok(zimówki)ale z kolei w jednym zakręcie by wyły a w drugim nie ? a może przegub bo jak kołem rusza delikatnie na podnośniku to coś tam słychać(w czasie jazdy niby nie strzela) a może coś w skrzyni ? już sam nie mam pojęcia.Na stacji tylko się dopatrzyli że są gumy popękane na wahaczach.

A może mi ktoś na te pytania podpowiedzieć ?
Awatar użytkownika
DzieX
Administrator
Auto: Seat
Model: Toledo 1M
Kontakt:

Post autor: DzieX »

A post vwira to co niby jest jak nie odpowiedź?
SEAT Toledo .:R32 4x4: forum facebook blog | VW Polo | RENAULT Laguna | SEAT Leon
k
krzysiek51xe

Tak z Podkarpacia a dokładnie okolice Nowej Dęby.Chyba tak będę musiał zrobić tylko ciężko znaleźć kogoś kto by to miał na 2 stacjach już pytałem.
Awatar użytkownika
vwir
Zasłużony

To kicha, trochę daleko. Gdybyś mieszkał bliżej to mam namiary na taką stację w Krośnie. Popytaj może na okręgówkach. Możesz też podnieść koło i nim zakręcić - jeśli łożysko jest w stanie agonalnym to nawet w takich warunkach będzie je słychać.
k
krzysiek51xe

A czy może być tak że objawy wskazują na lewe łożysko(w prawych zakrętach go słychać a w lewych nie)które był wymieniane,może się okazać że to jednak prawe ?
ODPOWIEDZ