Nie dostalem powiadomienia o nowym wpisie w temacie, mimo ze go obserwuje
. Poza tym temat o tej porze na fali
Caly tema na foru golfa, tylko trzeba sie zarejestrowac:
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f= ... 7&start=14A tu opis z forum passata:
Więc tak lista części potrzebna do dokładki grzania stołków;
1/ włączniki szt 2
2/ kostki do włączników j/w szt 2
3/ kostki wiązka - fotel 2 szt, uwaga przed zakupem trzeba sprawdzić jaki numer kostki wychodzi z fotela , bo są 2 różne rodzaje
4/ piny 1,5 mm2 - 4 szt. nr części 000979135E
5/ piny 2,5 mm2 - 7 szt nr części 000979227
6/ przewód ( linka ) 1,5mm2 - 6 m
7/ przewód ( linka ) 2,5mm2 - 6 m
8/ konektory do podpięcia pod śrubę szt 3
Ale wróćmy do tematu potrzebny jest również schemat instalacji podgrzewanych foteli foto :
Jeśli mamy już wszystkie potrzebne części , wkładamy piny do kostek a następnie łączymy zgodnie ze schematem . Gdy już mamy gotową wiązkę , odkręcamy i wyciągamy cały tunel oraz radio , dokładamy wiązkę do konsoli , a następnie przeciągamy osobno wiązkę prawego i lewego fotela , i łączymy z kostkami foteli . Ostatnia sprawa zasilanie podłączyłem z punktu 30 pod deską rozdzielczą do skrzynki bezpiecznikowej - nr 44 następnie dołożyłem bezpiecznik 25 A , jeszcze mamy jeden przewód do podłączenia który zgodnie ze schematem podłączyłem w skrzynce bezpiecznikowej pod poz 5 - bezpiecznik 5 A , przewody masowe podłączyłem pod śrubę masową. Jeszcze jedna sprawa łączymy pin 1 kostki włącznika ( odpowiadający za podświetlenie ) z ''+'' wlacznika swiatel (pin podswietlenia)- ja podłączyłem pod podświetlenie zapalniczki .
Polaczenia pod fotelem:
kostka fotela
pin 1 masa
pin 2 +
------------> pin nr 3 kostki włącznika ogrzew. ( dot. zarówno fotela kierowcy jak i pasażera )
pin 3 masa
pin 4 +
------------> pin nr 2 kostki włącznika ogrzew. ( dot. zarówno fotela kierowcy jak i pasażera )
,
MATA NIE GRZEJE - DIAGNOSTYKA -sprawdzamy czy jest napiecie 12V na wtyczce zielonej pod fotelem, miedzy przewodem brazowym a zolto-czarnym , przy zalaczonym wlaczniku grzania. Jezeli nie ma napiecia to problem z bezpiecznikami lub wlacznikiem, jezeli jest napiecie to problem z mata,
-sprawdzamy opor miedzy masa (kabel brazowy) a przewodem zolto-czarnym. Powinno pokazac wartosc zblizona do zera. Jesli jest inaczej, znaczy ze mamy przepalona mate.
-sprawdzamy jeszcze opor miedzy przewodem cienkim czarno-bialym a masa. Przy zimnym siedzeniu powinno byc 10 kiloomow i powinno spadac w miare ogrzewania siedzenia. Jesli jest przerwa w obwodzie, moze uda sie naprawic lub mozna kupic nowy termistor NTC 10K i wlutowac.