Uwaga odnośnie amortyzatorów Bilstein: założyłem nowe na tył (B4) - powód wymiany: jeden zaczął przeciekać. Po tygodniu jeżdżenia sprawdziłem na stacji diagn. - wynik: 62% i 71%, podczas gdy przednie 80,1% i 80,5% (raczej nie wymieniane jeszcze, auto z 2005 r.). Wnioski na temat jakości amortyzatorów tej firmy pozostawiam do wyciągnięcia.
x2 te badanie procentowe to se można w du... w buty wsadzić najprostsza metoda to pobujanie rękami każdy róg pojazdu i patrzeć jak sie zachowuje, niesprawny amor będzie powodował to że auto bedzie sie bujało 2-3x a powinno po ugięciu się wrócić do normalnej pozycji i koniec, zresztą wylane amory idzie bardzo łatwo wyczaić podczas jazdy
Było:
Toledo 1M 1.9 AGR+ [*]
Audi A6C5 Quattro 2.8 [*] ------------------------------ Jest:
BMW E46 XD M57D30 "Karwan"
BMW E39 M54B25 "Na Leniu" ------------------------------
Pomiar pokazuje też różnicę w pracy amortyzatorów (% przyczepności) przód-tył dla tego samochodu. Wg mnie coś jest nie tak jeśli 10-letnie amortyzatory z przodu mają lepszy wynik niż nowe z tyłu. Sprzęt na stacjach diagnostycznych ma spełniać te same normy, czyli można porównać z pomiarami innych stacji. Może też ktoś zmienił i zwrócił uwagę na badaniu technicznym ile wyszło ?
Cześć, założyłem sprężyny sportowe 'weitec'. Mam do wymiany amortyzatory przód, tył. Teraz moje pytanie. Jakie założyć amortyzatory ? Seria czy sportowe ? Nie chce samochodu jak toczki. Już jest twardo ale do przeżycia, a podobno jak założe sportowe amortyzatory to będzie jeszcze bardziej. Ile nowe seryjne amortyzatory przód tył wytrzymają na sportowych spreżynach ? Bo nie wiem co bardziej się opłaca.
futrosky, Powiem ci na moim przykładzie. Mam H&R a one obniżają jeszcze niżej niż Weitec i amory wytrzymują.
I teraz ci odpowiem. Jeśli nie chcesz taczki to załóż seryjne amory na przód i tył i powinno być ok. Nie kombinuj z jakimiś sportowymi. Seryjne dadzą radę dla twojego obniżenia
....... Było 121,8 KM i 253,1 Nm .......
....... Było 137,1 KM i 303,2 Nm .......
....... Było 154,5 KM i 339,7 Nm .......
EcuProject Jest 140 KM i 195 Nm Pb