Ciekawe jak to wyjdzie w praktyce..... Czy kazde jedne polskie miasto i miasteczko to wprowadzi czy tylko te największe aglomeracje.
Druga sprawa- co wtedy gdy mieszkasz w ekostrefie albo masz w niej garaż a twoja fura dostala czerwone 2 ??
A najlepsze jest to, że mając 1M TDI z 99 roku będę się łapał na inną naklejkę, niż nowsze 1M z dokładnie tym samym TDI. Mimo iż mam katalizator, egr i spełniam wszystkie normy. Ktoś w nowszym będzie miał na przykład wycięty katalizator ale i tak według ustawodawcy będzie bardziej 'ekologiczny'. Paranoja...
Niestetety to wejdzie.
Pracę mają się rozpocząć teraz w maju a zakończyć do września.
Ustawa ma obowiązywać od 01.01.2016.
Teraz tylko będzie wiele zależało od samorządów gdzie i od kiedy ustanowią te eko strefy....
Jestem wściekły.
Wkładałem w swojego dieselka kasę, a teraz okazuję się, że rząd mi go "zabiera"...
Powinno być tak, że jak ci przydzielają strefę (np moja jedynka nawet tej czerwonej mieć nie będzie), to możesz jechać na badanie spalin w celu zwiększenia strefy (np z 3 na 4), np jeżeli nie spełnia norm 4 strefy to dalej zostaje 3, ale jak spełnia, to np na rok się dostaje tą wyższą, a potem znów 3 itp.
Nieraz widać nowe auta, które kurzą jak smoki, prawie na wolnych obrotach, a np stare diesle nawet pod obciążeniem chmurki nie puszą. I gdzie tu sprawiedliwość.