Toledo 1.9 TDI - skaczące obroty

Wszystko o silnikach wysokoprężnych
s
szymekgd
Forumowicz

Post autor: szymekgd »

jocker0705 pisze:hmm czy na przykład przewód idacy od pompy vacum do serva nie moze wplywac rowniez na nierowna prace silnika?

Może mieć wpływ na wysterowanie turbiny i ciśnienie doładowania, ale na pracę na wolnych wątpię..

Bodajże w silnikach ARL podobne objawy powodowały wytarte krzywki wału...
Michal
Awatar użytkownika
Sony
Administrator
Auto: Seat Toledo 1M
Model: 1.9 TDI ASV++
Kontakt:

Post autor: Sony »

jocker0705, ja miałem trzaśniętą tą plastikową rurkę (nowa ponad 100zł w ASO - SICK!), ale nie miałem problemów na wolnych obrotach, więc raczej bym to wykluczył.
Awatar użytkownika
jocker0705
Forumowicz
Model: 1.9 TDI

Post autor: jocker0705 »

Hmmm jutro dla pewnosci jeszcze kupie i zamontuje dla swietego spokoju :/ zaczalem sie tez powoli zastanawiac czy to moze dwumasa juz nie dochodzi swojego kresu i przez nia sa te problemy ;/ bo juz przeciez tyle rzeczy co wymienilem i dalej nie widze znaczacej poprawy ;/ ale gdyby dwumas to chyba caly czas pracowalby nie rowno i by np bylo czuc wibracje na pedale czy cos a u mnie jest takz e sa momenty kiedy samochod pracuje na prawde wporzadku, jezdze z 30 minut i jest wporzadku jak gdyby nigdy nic a pozniej znow problem powraca i tak jak bylo wczesniej dam mu lekko ponad 1000obr/min i problem ustaje
Awatar użytkownika
vwir
Zasłużony
Auto: DS5, Leaf
Model: 2.0HDI, EE

Post autor: vwir »

Jeśli w pompie były opiłki to nic dobrego nie wróży... Nie masz w okolicy pompiarza, żeby ją sprawdził?
Awatar użytkownika
jocker0705
Forumowicz

Pompa z tego co wiem była robiona jakieś 7 msc temu i poprostu nie mam juz sil na to wszystko :/ wymieniony chyba wiekszosc podzespołow silnika ktore moga miec na to wplyw i jak bylo tak jest dalej ;/

[ Dodano: 2015-03-06, 18:03 ]
wymienilem dzisiaj ten przewód ktory idzie od pompy vacum do servo i jedynie co zauwazylem to lekki luz jak wychodzi ten kruciec wlasnie z pompy i mzoe tamtedy uciekac powietrze? i czy wgl jakikolwiek mialoby to wplyw? bo nei chcialbym znow wymienaic pompy vacum niepotrzebnie :/

[ Dodano: 2015-03-06, 20:55 ]
kupilem nowy zawor sterujacy,a do niego przewod zbrojony podcisnieniowy, bo stary plastkowy nie byl za dobrej jakosci :/ i czy to jest normalne ze ten króciec od pompy vacum jest obluzowany? i wlasnie tam gdzies slyszalem jak uchodzi powietrze jak ruszam przewodem :/ mozna to jakos naprawic wgl?
Awatar użytkownika
vwir
Zasłużony
Auto: DS5, Leaf
Model: 2.0HDI, EE

Post autor: vwir »

Możesz wyjąć pompę i wkoło zaklepać młotkiem. Ale to nie wpływa na skaczące obroty.
Pompa robiona 7 miesięcy temu ma w środku opiłki? No to nie jest normalne...
s
szymekgd
Forumowicz

vwir pisze:Pompa robiona 7 miesięcy temu ma w środku opiłki?

W nastawniku podobno były..
Michal
Awatar użytkownika
jocker0705
Forumowicz

no tak tak w nastawniku i to w sumie nie tak dużo, ale troszke ich bylo :/ hmm a mozna jakos sprawdzic synchronizacje rozrzadu pod vagiem? bo w sumie rozrzad wymienialem 28, tys km temu ale moze cos tam jest nie tak? mzoe pasek sie wyciagnal troche albo cos, nie wiem juz za co sie brac :/
s
szymekgd
Forumowicz

jocker0705 pisze:a mozna jakos sprawdzic synchronizacje rozrzadu pod vagiem?

Synchronizację to w PD sprawdzisz, przy pompie kąt wtrysku w 000BS
Michal
M
Marios
Forumowicz

Post autor: Marios »

A ile Ci pali? Sprawdzałeś już?

Jak kupiłem swojego to miałem tak, że ciepły, np. na światłach falowały obroty. Palił 7l/100!
Okazało się, że jakiś mądry człowiek dołożył wieś tuning, bo był uszkodzoony czujnik doładowania. To było takie małe pudełeczko niedaleko pompy wtryskowej. Wiem, że wszsytko sprawdzałeś VAG'iem, ale może ktoś poprostu dołożył coś takiego, żeby mieć więcej mocy?

PS. czujniik wyczyściłem i już prawie 4 lata śmiga:)
ODPOWIEDZ