Rok produkcji po VIN inny niż w dowodzie rejestracyjnym

Luźne gadki o wszystkim
Awatar użytkownika
Radziu
Forumowicz
Auto: Seat Toledo 1M
Model: 1.8 20V

Post autor: Radziu »

Panowie mam problem z autem, co prawda nie z Toledo ;)

kupiłem auto rok temu ściągnięte z niemiec, na przeglądzie rejestracyjnym w mieście gdzie kupowałem auto, wpisano 2002 rok produkcji. takie tez kupiłem (z taką data produkcji w umowie) i taką datę wpisał mi wydział komunikacji w dowód rejestracyjny.

Jadę dzisiaj na przegląd, bo się skończył i diagnosta oświadcza mi, że auto zostało wyprodukowane w grudniu 2001 roku i że z VINu wynika, że to 2001 rok, a nie 2002 rok i nie może mi podbić przeglądu, to samo powiedzieli mi na innej stacji diagnostycznej. Czy faktycznie jest to nie do przeskoczenia? muszę zmieniać datę produkcji w dowodzie rejestracyjnym z 2002 na 2001? Auto zostało kupione w salonie w listopadzie 2002 roku i data pierwszej rejestracji w Niemczech to właśnie listopad 2002. W salonie VW facet powiedział, że kiedyś było to dopuszczalne, że wyprodukowane w grudniu było wpisywane jako rocznik z roku następnego (o ile ktoś go nie kupił i nie rejestrował w grudniu).
Awatar użytkownika
jakub_bb
Forumowicz
Auto: Audi A4 B6
Model: 1.9 TDI AWX

Post autor: jakub_bb »

jeżeli chodzi o całą grupę VAG to od połowy roku biją w VINie rok następny, tzn jeśli było wyprodukowane w lipcu 2001 to wg VINu bedzie 2002. Także nie wiem co to za wróżbita Maciej skoro wyczytał z cyferek i literek date produkcji z dokładnością co do miesiąca.
10 cyfra w VINie oznacza rok modelowy
Awatar użytkownika
Radziu
Forumowicz

mam taki wydruk co mi dal, tam pisze ze rok modelowy to 2002, a rok produkcji to 2001. i ze w DR muszę mieć 2001, a nie 2002... 10 cyfra to 2.
Awatar użytkownika
irocket
Forumowicz
Auto: Seat Toledo 1L
Model: 1.9TDi 1Z

Post autor: irocket »

Czyli ci diagnosta źle wyczytał, 2 to 2002,
Obrazek
Awatar użytkownika
Radziu
Forumowicz

byłem na dwóch stacjach, na obu to samo było.

Tylko, że w DR nie macie wpisanego roku modelowego, a rok produkcji. i Jeśli auto wyprodukowano 30 grudnia to będzie miało rok produkcji z danego roku, a nie z kolejnego.

Chodzi mi o fakt, że jeśli mam wszędzie 2002 (DR, OC, KP) to czy diagnosta może mi to kwestionować i nie podbić z tego powodu przeglądu.

VIN Dekoder pokazuje takie coś
Type BE
Region Other
Engine BCA
Release date 2002
Interior color 63
Type production start 1999
Market Germany (X0A)
Production date 07.12.2001
Code FNT
Body color 8E8E
ODPOWIEDZ