Panieważ mam nowe lusterka typ łezka i elektryk stwierdził że coś jest nie halo bo lewe ( kierowcy ) działa bez zarzutu a prawe już nie... kable są ok podgrzewają się oba lecz ustawienia nie ma w prawym lusterku...
Kupiłem też moduł od new beetle z 2001 wersja 3 drzwiowa ale też lipa bo przy zamknięciu auta włączają się kierunkowskazy.... Moduł z VW ma ten sam nr co mój ale ni chol*** nie chce działać....
Szukałem na całym forum ale nie znalazłem nic co by się zgadzało z objawami w Toledo 2 taty. A mianowicie kupiliśmy uniwersalny sterownik centralnego zamka na allegro i próbowaliśmy go podłączyć, nie wiedząc jaki kabel odpowiada za sterowanie otwieraniem i zamykaniem szukałem miernikiem gdzie pojawia się minus po zamknięciu lub otwarciu samochodu.
Kable znalazłem i podłączyłem centralkę tak jak ktoś opisał na forum czyli podłączyłem wszystko z drzwi kierowcy tj stały plus i minus wziąłem z silniczka szyb masę zrobiłem na oczko pod śrubą płata drzwi i centralkę zostawiłem w drzwiach. Wszystko działało ale nie do końca po otwarciu lub zamknięciu przez pilot pojawił się problem z zamykaniem i otwieraniem szyb nawet przy krótkim naciśnięciu przycisku. Szukałem zworki w centralce, żeby zmienić czas impulsu z 3,5s na 0,8s ale nic takiego nie znalazłem, sprzedający na razie nie odpowiedział mi czemu tej zworki nie ma a wg mnie jej brak jest przyczyną opuszczania szyb po otwarciu lub zamykania po zamknięciu zamka. Ale to jest pikuś.
Najbardziej istotny i poważny problem to brak komunikacji z modułem komfortu po podpięciu tej centralki, sygnał pozostawionych świateł też nie działa, tak samo podświetlenie w drzwiach kierowcy, bezpieczniki sprawdzałem miernikiem i nie wykazuje, że któryś został spalony. Przy podłączaniu a właściwie szukaniu, który kabel muszę podłączyć bardzo prawdopodobne, że zrobiłem spięcie bo w skrzynce bezpieczników pojawiła się iskierka. Dodatkowo z brakiem komunikacji pojawiła się wiecznie świecąca kontrolka otwarcia tylnej klapy, która nie świeci pełną mocą a się lekko żarzy. Zamykanie samochodu z bloczków zamka działa normalnie zamyka wszystkie drzwi jak i można nimi opuścić lub domknąć szyby.
A i jeszcze jedno nie działa sterowanie szybami z przycisków w drzwiach kierowcy. Gdzie mam szukać problemów? Mam nadzieję, że to nie padł moduł komfortu?
Proszę o szybkie odpowiedzi bo nie mam jak nim jechać na zmianę rozrządu bo mam całą lewą stronę rozkopaną jak szukałem źródła problemu.
Tak ale opisałem, że jest brak komunikacji z modułem nie chce się podłączyć na silnik i poduszki bez problemu łączy z modułem komfortu już nie
[ Dodano: 2015-01-21, 21:17 ] problem ogarnięty i dość banalny sprawdzałem wszystkie bezpieczniki miernikiem bez wyciągania i na każdym się darł, że przejście jest, jak się okazało 2 bezpieczniki były spalone
Witam mam następujący problem i zapytanie,
otóż nie wiem czy to wina zamka tych mikrostyków czy modułu komfortu.
bo nie działa mi pikanie przypominające o wlaczonych swiatlach po wylaczonym zaplonie, nie swieci swiatlo w drzwiach i nie mruga pojedynczo awaryjakmi przy zamykaniu drzwi.
Prawe mi nie reagowaly w ogole i tylne lewe, ale po odpieciu i podpieciu ponownie modulu prawe ladnie sie zamykaja i od teraz czasami pika i mruga po zamknieciu ale za to w kabinie nie ma swiatla i we wszystkich drzwiach i tak na zmiane...
lewe tył caly czas milczą.
co to moze byc ?