Poduszka silnika

Tematy ogólno-techniczne
Awatar użytkownika
Centek15
Forumowicz
Auto: Seat Toledo 1L
Model: 2.0 16V ABF

Poduszka silnika

Post autor: Centek15 »

Dziwne pytanie. Odkręcasz poduszkę od łapy skrzyni.
I teraz masz dwie opcje:
Jak masz dostęp do odkręcenia łapy skrzyni to odkręć. Wyjmij łapę, zdejmij poduszkę wymień i skręć.
Jak nie masz dostępu do odkręcenia łapy (np u mnie muszę podnieść cały silnik), to odkręcasz poduszkę czołową (od strony chłodnicy wody) i podnosisz silnik od spodu tyle ile potrzebujesz do zdjęcia poduszki skrzyni lub odkręcenia łapy od skrzyni :)

Chyba, że u Ciebie przeszkadza półośka. Wtedy musisz ją wyjąć. Jak? szeroko dostępne info na forum :)
Był: 1L 2.0 8v 2E 115KM 1992r
/viewtopic.php?t=6298
Jest: 1L 2.0 16v ABF 159KM 1995r :)
/viewtopic.php?t=7999
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
vwir
Zasłużony
Auto: DS5, Leaf
Model: 2.0HDI, EE

Poduszka silnika

Post autor: vwir »

W 1M ALH jest zupełnie inne mocowanie silnika niż w 1L. Poduszka jest wysoko i bezproblemowo dostępna. Podpierasz silnik, odkręcasz starą poduszkę, przykręcasz nową i po sprawie. Musisz tylko odkręcić zbiorniczek od wspomagania i dać go na bok, żeby nie przeszkadzał.
g
gumis138
Forumowicz

Poduszka silnika

Post autor: gumis138 »

Dziwne pytanie. Odkręcasz poduszkę od łapy skrzyni.
I teraz masz dwie opcje:
Jak masz dostęp do odkręcenia łapy skrzyni to odkręć. Wyjmij łapę, zdejmij poduszkę wymień i skręć.
Jak nie masz dostępu do odkręcenia łapy (np u mnie muszę podnieść cały silnik), to odkręcasz poduszkę czołową (od strony chłodnicy wody) i podnosisz silnik od spodu tyle ile potrzebujesz do zdjęcia poduszki skrzyni lub odkręcenia łapy od skrzyni :)

Chyba, że u Ciebie przeszkadza półośka. Wtedy musisz ją wyjąć. Jak? szeroko dostępne info na forum :)[/code]

Kolego nie chodziło mi o wymiane poduszki skrzyni która jest banalnie prosta tylko o wymianę poduszki silnika pod zbiorniczkiem od wspomagania tzw. prawą a po za tym to jest 1M
Awatar użytkownika
vwir
Zasłużony
Auto: DS5, Leaf
Model: 2.0HDI, EE

Poduszka silnika

Post autor: vwir »

Niczym się nie różni od wymiany tej po stronie skrzyni. Odkręcasz tylko zbiorniczek i dajesz na bok (nie spuszczasz płynu) żeby nie przeszkadzał. Żadnej filozofii nie ma.
g
gumis138
Forumowicz

Poduszka silnika

Post autor: gumis138 »

No to fajnie jutro sie biorę za wymianę dzięki wielkie kolego vwir za kolejną cenną rade ;-)
Awatar użytkownika
Centek15
Forumowicz
Auto: Seat Toledo 1L
Model: 2.0 16V ABF

Poduszka silnika

Post autor: Centek15 »

Ooo kurde, to przepraszam za wprowadzenie w błąd. Raz wymieniałem koledze w 1M, podajże 1.6 silnik i było identycznie jak w 1L poza kilkoma detalami.
Był: 1L 2.0 8v 2E 115KM 1992r
/viewtopic.php?t=6298
Jest: 1L 2.0 16v ABF 159KM 1995r :)
/viewtopic.php?t=7999
Obrazek Obrazek
s
szparaggg
Forumowicz

Poduszka silnika

Post autor: szparaggg »

Witam

Podczas dodawania gazu i odpuszczania wystepuje szarpnięcie samochodem, i w związku z tym mam pytanie jaki jest dopuszczalny zakres pracy poduszki od strony skrzyni?
Przy wrzuceniu jedynki i ruszaniu samochodem silnik dość znacznie wychyla się od tej strony, poduszka wychyla się o ok 1,5cm do tyłu i do tyłu i do przodu. Poduszka za silnikiem sprawdzona i jest ok.

Istnieje prawdopodobieństwo że to luz na mechanizmie różnicowym ale chciał bym się upewnić jaki jest dopuszczalny zakres pracy tej poduszki.

Silnik 2.3 AGZ
ODPOWIEDZ