Jezdze Tolkiem 1.6SR AKL z instalacja gazowa. Ostatnimi czasy tolek zaczal duzo wiecej palic. POdpialem pod kompa:
00537 - Lambda-regulacja
18-10 - Górna wartooa skrajna - Sporadyczny
Skasowalem blad, bez zmian. Odstawilem do gaziarza/ mechanika- powiedzial ze znowu blad ale skasowal i niby wszystko ok.
Dzisiaj sie podpialem:
00537 - Lambda-regulacja
19-10 - Dolna wartooa skrajna - Sporadyczny
Mechanik twierdzi ze wszystko jest ok, a mi sie wydaje ze cos nie gra. Jesli chodzi o dzialanie to wszystko ok, spalanie duze i na beznzynie i na gazie.
Moze to dziwne ale jak patrze na chwilowe spalanie, przy stalej predkosci, spada bardzo wolno o 0,1. Wydaje mi sie ze kiedys to przechodzilo sprawniej.
Jakies pomysly?
Czy moze to byc lambda do wymiany? JEsli tak to jak sprawdzic czy na bank, bo jak widac mechanik cos niezbyt.
norbuss, najprościej sprawdzić wartości sondy. Ja pojechałem do normalnego mechanika i poprosiłem o sprawdzenie wartości sondy.
Wartości były zaniżone. Wykręciłem ją i okazało się że wnętrze sondy się rozsypalo
Było 1.8 20v AGN 125KM
Było 1.8 20VT AUQ 180KM
Było 1.9 TDI ASV 110KM
Jest Leon 1.8T AUQ 180KM
Kiedyś pisałem o moim problemie ze spalaniem wymieniłem sondę lambda ale to jednak nie dało oczekiwanych efektów. Tolek dalej spala masę benzyny 14 l/60 km. Co jeszcze może być nie tak?
Witam. Mam Seata Toledo II 1.6 8V z 2000r bez gazu. Niestety mam z nim problem. Pali mi około 17l benzyny na 100km. Miasto to około 80% jazdy. Od wczoraj nie palą wszystkie cylindry i telepie na wolnych obrotach. Przy około 2500obr telepanie ustaje i wygląda jakby wszystkie cylindry paliły ok. Na biegu jałowym obroty też falują, Po podłączeniu pod vaga wykazało błędy:
00537 - lambda (oxygen sensor) regulation 18-10 - upper limit
0525 - oxygen (lambda) sensor (g39) 28-10 - short to plus – intermittent
Nie znam się na tym i wyląduje pewnie u mechanika. Wiecie może jednak czego mogę sie spodziewać ?
butrynm, nie wiem czy tu potrzebujemy mechanika czy gaziarza
Dobry mechanik od Vag'ow to Gondek na Brandwicy, oraz warsztat na miejscu jednostki wojskowej koło sezamu
pzdr