No tak ale skoro kolega zastanawia się nad agregatem który też jak by nie patrzeć tani nie jest to myślę że taka instalacja bateryjna byłaby ciekawą alternatywą.
dziękuję za poważne zainteresowanie się tematem, śpieszę doprecyzować zapotrzebowanie:
1. problemów z zasilaniem ogólnie nie ma (mieszkam prawie pół roku i odnotowałem koło 5 sytuacji gdy były przerwy w dostawie, w sumie to może z godzinę razem). Bardziej interesuje mnie zasilanie w przypadkach awarii wywołanej czynnikami atmosferycznymi i trwającej np. 3 dni (tutaj zastosowanie baterii lub aku raczej odpada)
2. zapotrzebowanie - raczej do 2000/2500 watt, można się obyć bez kilku rzeczy w przypadkach awaryjnych. Podstawa to piec z dmuchawą i podajnikiem wraz z komputerem i 4 pompkami oraz napowietrzenie przydomowej oczyszczalni (w sumie max 400 watt liczę) reszta na potrzebę domu ( eliminuje z użycia w takiej sytuacji czajnik elektryczny, indukcję, żelazko, mikrofalę czy piekarnik) pozostają 2 lodówki, oświetlenie i jakiś telewizor czy podpięcie ładowarki do telefonu
3. start bez różnicy ręczny jest tańszy i chyba mniej zawodny? zawsze ktoś jest w domu więc to nie problem
te 2,5kW to prawie każdy agregat ci da. Taki silnik jak tam jest (na pewno 4-suw OHV) to ten zbiornik (4-5l paliwa) spali mniej więcej w kilkanaście godzin, pracując bez przerwy. Jednak agregat nie musi cały czas pracować. Jak jest jasno, można go włączyć na 1-2h, żeby lodówki się schłodziły i później to można wyłączyć.
Odpowiedź mailowa od ojca po przekazaniu tych info:
To tylko agregat jednofazowy małej mocy benzynowy 4-5kVA z AVR .Taka moc zapewni spokojną pracę prodnicy,bez zbytnich ograniczeń w odbiorach. Żaden chińczyk marketowy.Proponuje spojrzeć na Elmeco (polski agregat ze stacyjką) lub Pexpol plus.Porównać ceny .Dodatkowo należy zamontować przełącznik Sieć agregat nie pamiętam typu dla jednofazowego ale można znaleźć.Musi mieć dwa zespoły styków z zerem pośrodku.Inny może wyrzucać zabezpieczenia główne. Jak całkowicie ręczny układ to dołożyłbym sygnalizację dźwiękową powrotu sieci energetycznej dla oszczędnosci paliwa.