awaryjny agregat pradotwórczy

Luźne gadki o wszystkim
Awatar użytkownika
timig
Forumowicz

Post autor: timig »

W związku ze zbliżającym się sezonem zimowym postanowiłem uniezależnić się od dostawcy prądu a raczej uniknąć przerw w dostawach z jego strony (wiadomo dmuchamy na zimne) całość instalacji została pod tym kątem zaprojektowana i wykonana. Pozostał jeszcze tylko zakup urządzenia...

Macie jakieś doświadczenia w temacie? na chwilę obecną najrozsądniejszą ofertą wydaje mi się firma KRUZER (dużo opinie pozytywnych w necie) - http://www.kruzer.pl/pl/jednofazowe-z-a ... -3900.html, wiadomo chinole odpadają a coś firmowego na silniku Hondy lub Subaru to inna półka cenowa.

Oczywiście agregat będzie służył tylko do awaryjnego utrzymania pieca CO wraz CWU oraz oświetlenia w domu i prostych sprzętów domowych (lodówka) - sytuacja awaryjna więc indukcja będzie nieużywana.
no i po "wakacjach"...
Awatar użytkownika
irocket
Forumowicz
Auto: Seat Toledo 1L
Model: 1.9TDi 1Z

Post autor: irocket »

Jeżeli bardzo Ci się nie spieszy, to popytam taty co oni na zakładzie używają. Robią z granitu, także agregatów kilka mają (to nagrobek na cmentarzu i trzeba coś wywiercić / uciąć, to dom w stanie surowym itp).
Jak u nas nie było prądu to raz tata pożyczył jeden agregat, lodówa, zamrażarka, telewizor i światło spokojnie dawał radę (chyba on miał 2 gniazdka po 2kW, ale to było kilka lat temu i nie dam sobie nic uciąć). Podłączone było jak było, wyciągnięty korek z instalacji głównej i podłączone od generatora do gniazdka.
Obrazek
Awatar użytkownika
timig
Forumowicz

hej i jak?
udało się porozmawiać o agregatach przy wigilijnym stole?
no i po "wakacjach"...
Awatar użytkownika
szymlis
Forumowicz
Model: 1.6i oraz 2.0 16V

Post autor: szymlis »

Mój starszy zajmuje się montażem agregatów. Mogę z nim pogadać jak wróci z nart i dać ci znać.
Awatar użytkownika
timig
Forumowicz

będę bardzo zobowiązany
no i po "wakacjach"...
Awatar użytkownika
irocket
Forumowicz
Model: 1.9TDi 1Z

Post autor: irocket »

timig, niestety nic się nie dowiedziałem, tata nie pamięta, a do lutego ma urlop...
Obrazek
Awatar użytkownika
szymlis
Forumowicz

Konsultacja z ojcem w sumie nasunęła tylko pytania do ciebie póki co,ale powiedział że jak będę miał więcej danych od ciebie to chętnie pomoże :D
1. Jak częste i jak długie zdarzają ci się te przerwy w dostawie?
2. Tak mniej więcej ile wat miałby zasilić ten agregat?
3. Czy miałby ci startować automatycznie w momencie zaniku czy sam byś go odpalał?
Ogólnie powiedział że warto zastanowić się na upsem, jeżeli przerwy w dostawach nie są długie. Znacznie mniej zachodu z nim niż przy agregacie i raczej tańszy. Nic nie dolewasz tylko odkurzasz raz na X czasu wiatraczki :) a łatwo do niego potem dołączyć solara co już da ci oszczędności czy nawet się zwróci.
A jeśli chodzi o Kruzera to powiedział że nie zna go za dobrze więc woli nie wydawać opinii.
Awatar użytkownika
vwir
Zasłużony
Auto: DS5, Leaf
Model: 2.0HDI, EE

Post autor: vwir »

Jako iż pracuję z domu to musiałem się właśnie uniezależnić od problemów z dostawą prądu. Na początku używałem UPSa, ale ma jeden poważny minus (a nawet dwa): żywotność akumulatora oraz fakt, że masz ograniczoną ilość pradu (w zależności od pojemności akumulatora). W końcu odpiąłem UPSa a kupiłem przetwornicę 12V->230V. No i to jest jak dla moich potrzeb idealne rozwiązanie. Gdy nie ma prądu to podłączam przetwornicę pod akumulator samochodowy (mieszkam w domu, więc nie ma z tym problemu) i potem do przetwornicy to co mi trzeba do pracy (laptop, monitor, itp). Gdy akumulator w aucie robi się słaby to odpalam auto i jestem ograniczony tylko przez ilość paliwa w zbiorniku ;) Jak na razie używałem tego rozwiązania z 5 razy (mam je od 6 lat) i sobie chwalę. Gdyby przerwy w dostawie prądu zdarzały się częściej to pewnie byłoby to uciążliwe, ale zdarzają się średnio raz na rok, więc to już nie jest problem.
Awatar użytkownika
szymlis
Forumowicz

Tylko że podejrzewam że skoro używasz aku samochodowego to nie za dużo tego prądu potrzebujesz ;) Pisząc UPS nie mam na myśli takiego co wpinasz do kontaktu, ale mówie tu o dużej instalacji bateryjnej zasilającej cały dom przez np 4 godziny. Żywotność bateri to 5-10 lat w takim upsie, ale chyba i tak wychodzi taniej niż serwis agregatu którego często nie możesz robić sam jeżeli chcesz mieć gwarancje (olej filtr itd) no i jak wspomnialem solar czy ładowanie w taryfie nocnej może dać ci oszczędności, a agregat tylko ci spali beznyzne czy rope.
Awatar użytkownika
vwir
Zasłużony
Auto: DS5, Leaf
Model: 2.0HDI, EE

Post autor: vwir »

Tak, dla mnie potrzebne jest kilkaset W. Więc nie ma mowy o poważniejszych zastosowaniach. Ale tak jak mówię - dla moich potrzeb to idealne rozwiązanie. No i nie mam żadnych kosztów jeśli chodzi o koszty stałe. Więc najpierw trzeba się poważnie zastanowić, jak często zdarzają się takie awarie i ile tak naprawdę musimy podpiąć urządzeń. Na przykład piec CO to kilkadziesiąt W (głównie pompka). Laptop + monitor to ok. 100W. Ja akurat więcej nie ptrzebuję - lodówka i żywnośc w niej wytrzymają kilka h bez prądu.
Jasne, że można zainwestować w poważny sprzęt, ale właśnie mijałoby mi 6 lat, więc musiałbym myśleć o wymianie akumulatorów. A skoro użyłem tego z 5 razy, to niespecjalnie miałoby to sens.
ODPOWIEDZ