Jaki system operacyjny do komputera

Luźne gadki o wszystkim
Awatar użytkownika
Kitaj
Forumowicz
Auto: E46 330xd/A6 C5 2.8
Model: M57D30/2.8 ALG

Post autor: Kitaj »

Może ktoś się zna i coś podpowie otóż od 2 lat mam lapka teraz padł mi dysk komputer już wrócił z gwarancji z nowym twardym ale gryzie mnie coś innego, otóż mam tam zainstalowany win 8 i mam go po prostu powyżej uszu, sam doprowadza komputer do zamulenia ściągając miliony aplikacji programów i innych cudownych aktualizacji które instalują się nawet jak mu zabronie. Dostałem kompa świeżo po gwarancji uruchomiłem go, po ściągał sobie sterowniki i zaczął ściągać te wszystkie "cuda" aktualnie win 8 zajmuje 43 giga na dysku twardym :shock: Jako że i tak gwarancja jest do 19go grudnia chciałbym wywalić 8mkę i wrzucić coś bardziej ludzkiego i tu moje pytanie czy zainstalować 7kę, vistę czy może polecieć w archaizm i zainstalować xp?

Komp służy głównie do surfowania po sieci, grania w gierki i obsługuje office więc nie chce tych wszystkich bajerów które oferuje win8. Bardzo byłbym wdzięczny za pomoc.

Laptop to Samsung NP350V5C-S08PL
Było:
Toledo 1M 1.9 AGR+ [*] :(
Audi A6C5 Quattro 2.8 [*]
------------------------------
Jest:
:579: :585: BMW E46 XD M57D30 "Karwan" :585: :579: Obrazek
:579: BMW E39 M54B25 "Na Leniu" :579:
Awatar użytkownika
irocket
Forumowicz
Auto: Seat Toledo 1L
Model: 1.9TDi 1Z

Post autor: irocket »

Vista broń Boże, XP już nie ma wsparcia. Instalowałbym Win 7, tylko najpierw sprawdził, czy są sterowniki. Jeżeli zależy ci na miejscu na dysku, to XP, 7 zeżre na dzień dobry jakieś 15-20GB (jak zainstalujesz wersję 64 bity). Zanim przyjdzie co do czego, to wykonaj sobie kopię recovery na płyty, tak na zaś (na innym forum większość ludzi ma problemy później, bo chcieli by zreinstalować, a tu nie ma płyt z recovery).
Aha, od siebie polecam, że jeżeli nie będziesz kupował systemu (7 już chyba tylko z zapasów można kupić) to lepiej zainstalować z oryginalnej płyty z lewym kluczem niż z lewej płyty z lewym kluczem (na systemach z lewych płyt często ludziska dokładają różne syfy, więc to niezbyt bezpieczne)
Obrazek
Awatar użytkownika
vwir
Zasłużony
Auto: DS5, Leaf
Model: 2.0HDI, EE

Post autor: vwir »

Nawet sobie nie zdajecie sprawy, ile osób przychodzi do mnie z nowymi laptopami z oryginalnym windowsem 8 i zaczynają od: Wywal mi to w cholere i wrzuć coś normalnego ;)
Polecam windowsa 7. Szybki i stabilny.
Staruszka XP będziesz miał problem zainstalować na nowszym sprzęcie z powodu problemów ze sterownikami.
s
seeker84
Forumowicz

Post autor: seeker84 »

Zawodowo (niestety) zajmuję się serwisowanie komputerów i polecam na chwilę obecną 7-ke.
Sam na niej pracuję od, można powiedzieć jej początku i jestem z niej bardzo zadowolony.
Sprawdź najpierw, czy są dostępne sterowniki do Twojego sprzętu, tak jak pisał mój przedmówca.
Jeśli laptop ma 2 lata, nie powinieneś mieć z nimi problemu.
Vistę odpuść sobie od razu.
To tragedia, a nie system.
8 ka... tak jak pisałeś.
Wkurza itp.
Ciekawe, jaka będzie 10 tka... ale póki co śmiało mogę polecić Windows 7 :)
Awatar użytkownika
vwir
Zasłużony
Auto: DS5, Leaf
Model: 2.0HDI, EE

Post autor: vwir »

Co drugi system mircosoftu jest dobry. Jako iż siódemka była dobra to następny byłby 9. Ale microsoft darował go sobie i zrobi od razu 10, która - z numeracji wynika - będzie do dupy jak ósemka ;)
s
seeker84
Forumowicz

Post autor: seeker84 »

Też tak myślę, że 10 będzie nic nie warta... ale może się mylę ;)
Czekam z niecierpliwością na chwilę, gdy ktoś napisze system operacyjny darmowy, dobry oraz zrzucający Microsoft z piedestału ;)
Awatar użytkownika
irocket
Forumowicz

9 miała być jako darmowa aktualizacja :D Ale to ponoć zrezygnowali z nazwy 9, żeby programom nie myliło się z Windowsami 9x (95 i 98). Kitaj, sprawdzałem na stronie Samsunga, są sterowniki do Win 7
Obrazek
Awatar użytkownika
Kitaj
Forumowicz
Auto: E46 330xd/A6 C5 2.8
Model: M57D30/2.8 ALG

Post autor: Kitaj »

Wow nie wiedziałem że wywołam taką dyskusję :) Dziękuję wszystkim za rady :) W takim razie będzie 7ka. Kurde gdzie te czasy że windows wchodził na 1 płytę...

Mam więc kolejne pytania związane z tematem :) czy dużo jest rzeźby z wyrzuceniem recoverów z dysku twardego oraz czy da się użyc oryginalnego klucza z 8 do zainstalowania 7ki? :->
Było:
Toledo 1M 1.9 AGR+ [*] :(
Audi A6C5 Quattro 2.8 [*]
Jest:
:579: :585: BMW E46 XD M57D30 "Karwan" :585: :579: Obrazek
:579: BMW E39 M54B25 "Na Leniu" :579:
Awatar użytkownika
irocket
Forumowicz

Klucza z 8-ki nie użyjesz, jeżeli nie masz przynajmniej wersji Pro (tą można legalnie downgrade'ować). Znając życie i tak będziesz musiał wyczyścić do zera dysk, gdyż 8 używa stylu GPT, a 7 MBR (przy konwersji trzeba czyścić dysk, można to zrobić z poziomu instalatora). Poza tym do 8 zwykle nie ma naklejek z kluczem, tylko jest on zapisany w SLIC Table w "BIOSie". A kopię recovery lepiej zrobić na płyty, jakbyś np chciał kiedyś sprzedać laptop, żeby przywrócić oryginalny system.
Obrazek
Awatar użytkownika
kornat
Forumowicz
Auto: Seat Toledo 1M
Model: 1.9 TDI AHF

Post autor: kornat »

Win 8 lipa, 8.1 trochę poprawili. Jeżeli nie masz sterowników do win 7 to zawsze możesz zainstalować modyfikowanego win 8.1 z nakładką graficzną z win 7.
http://forum.windowsmx.net/win-jg8-pro- ... 15555.html
http://forum.windowsmx.net/win-jg8-1-pr ... 16020.html
ODPOWIEDZ