Witam mam pytanie spotkałem się ostatnio z opinią z reszta usłyszaną od fachowca ze do mojego Seata 1,6 , 8 V, żeby lac 95 a nie 98 w książce producent zaleca 98 wiadomo ze cenowo jest różnica i myślę że jakościowo tez ,czy zmiana na 95 może odbić się na silniku i osiągach czy jest to odczuwalne.
Ostatnio zmieniony 06 gru 2014, 17:39 przez Konrad, łącznie zmieniany 1 raz.
Kolego mam ten sam silnik co ty i dziwi mnie w jakiej książce jest napisane że 98 a nie 95. U mnie na klapce wlewu paliwa paliwo które mogę lać do baku to tylko 95 także myślę że ten twój fachowiec ma rację. Pozdrawiam.
Dzięki koledzy za pomoc przy dzisiejszych cenach jest to oszczędność w portfelu a wiemy ze w zimę pala nam autka więcej a w Łodzi przy tych korkach masakra.
Ja spotkałem się z opinią pewnego mechanika, że do silnika 1.6 8v można tankować 98 ale co pewien czas dobrze jest zalać 95, bo w przeciwnym razie odbije się to niekorzystnie na silniku. Sam mam na klapce zalecenie 95 więc chyba mechanik miał racje.
SGL79 pisze:Ja spotkałem się z opinią pewnego mechanika, że do silnika 1.6 8v można tankować 98 ale co pewien czas dobrze jest zalać 95, bo w przeciwnym razie odbije się to niekorzystnie na silniku
To chyba go źle zrozumiałeś.
W tym silniku lanie Pb98 jest, jak częstowanie Johnny Walkerem żula z parku - nie doceni.
Możemy wróżyć z fusów, ale najpierw musimy je POMACAĆ