Mógłby ktoś podpowiedzieć jak wygląda podłączenie anteny fm do radia? Dokładniej chodzi mi o to czy jest to jeden kabel poprowadzony od anteny do radia czy też łączony "jakąś" kostką pod podsufitką? Jeżeli tak to w którym miejscu trzeba odchylić podsufitkę żeby do tej kostki się dostać??
Kabel masz poprowadzony bezpośrednio do anteny, a kończy się on odpowiednią wtyczką, którą wciskamy w końcówkę od stopki anteny i wsio ma hulać. Podsufitkę trzeba odchylić przy tylnej szybie mniej więcej pośrodku.
No chyba, że źle rozumuję i Ty masz na myśli czy są jakieś wtyczki od strony radia patrząc
Już wyjaśniam konkretnie.
Noszę się z zamiarem montażu Twin Car'a w swoim toledo. Rozmawiałem z jednym użytkownikiem tego zestawu i pytałem właśnie o podłączenie anteny FM i w odpowiedzi dostałem takie oto zdanie:
"Z kablem od FM nie ma co kombinować. Pod podsufitką, przy jej krawędzi od strony klapy bagażnika, jest złączka. Przy zdejmowaniu antenki po prostu się to odpina, a podłącza kabelek od FM TwinCara. Wygląda to mniej więcej tak (ta czarna) Tyle tylko, że jak sam stwierdził taka kostka występuje w Leonie i Golfie IV. Co do Toledo nie miał 100% pewności. Z Twin Car'a z kolei wychodzi taki kabelek. Krótko mówiąc zamiast rozciągać cały kabel od anteny do radia po prostu podpina się w ta złączkę pod podsufitką. Dlatego zastanawiałem się czy w Toledo takie coś też jest.
Ten "grzybek" na końcu anteny ma jakieś znaczenie jeśli chodzi o odbiór czy bez niego odbiór będzie taki sam? Pewnie stopka łączy się z anteną przez gwint ale wole zapytać dla pewności czy bez niej też będzie wszystko ok?
Nie wkładam pieniędzy w starego złoma, wkładam serce w pasję
ten metalowy grzybek, który jest zaraz przed gwintem, który po wykręceniu bata z gwintu trzyma jeszcze bat ze stopką. Czy on ma jakieś znaczenie jeśli chodzi o odbiór czy jest tylko jako mocowanie?
Nie wkładam pieniędzy w starego złoma, wkładam serce w pasję
Ktoś tu już chyba pisał, że nie u wszystkich to występuje. A cel tego cuda - już różne propozycje padały. Jedna to taka, żebyś na myjni mógł 'położyć' antenę. Inna - że to może zabezpieczenie przeciwkradzieżowe
Jest to wymyślone przez Seata zabezpieczenie przed złodziejami Jeśli go nie ma to albo cała antena była wymieniana lub sam bat , oryginalne baty mają ten grzybek.