Zapach spalin w aucie

Tematy ogólno-techniczne
n
nobody
Świeżak
Kontakt:

Zapach spalin w aucie

Post autor: nobody »

Jestem szczesliwym posiadaczem Seat Toledo II rok 99 1.6, autko jest piekne i przysparza mi wiele radosci.

Ostatnio jednak pojawil sie pewien problem przy zaplaniu :cry:
Co jakis czas "raz w miesiacu" zdarza sie po przekreceniu kluczyka samochod nie kreci tylko jakby sie przycina i przez chwile unosi mi sie spod maski chmura dymu. Niestety nie jestem w stanie okreslic skad ten dym leci ale wyglada jakby spod silnika.
Bylem z tym problemem u mechanika ale niewiele jest w stanie powiedziec bo musialby dym na wlasne oczy zobaczyc a on niestety pojawia sie bardzo rzadko.
Wydaje mi sie ze moze to byc problem z rozrusznikiem(bendix) ze z jakiegos powodu przycina sie i w momencie przekrecenia kluczyka nie jest w stanie sie obrocic.

Czy ktos spotkal sie moze z podobnym problemem i wie co to moze byc.
Ostatnio zmieniony 09 lut 2011, 00:02 przez nobody, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
jeleń
Forumowicz
Kontakt:

Zapach spalin w aucie

Post autor: jeleń »

raczej tulejki, sprawdź czy rozrusznik ciepły sie robi
jeleń
D
DENEBO
Forumowicz
Kontakt:

Zapach spalin w aucie

Post autor: DENEBO »

jeleń pisze:raczej tulejki, sprawdź czy rozrusznik ciepły sie robi

Duże prawdopodobieństwo, aczkolwiek nie koniecznie !
Sugerowałbym wymontowanie rozrusznika i prewencyjny przegląd zrobić w celu wyeliminowania podejrzeń, ewentualnie naprawić :D
Awatar użytkownika
jeleń
Forumowicz
Kontakt:

Zapach spalin w aucie

Post autor: jeleń »

miałem tak już prawie codziennie, tyle że bez dymu, zrobiłem kompletna obsługę rozrusznika, koszt znikomy robocizny trochę więcej, aczkolwiek może to być coś innego jak napisał mój przedmówca, bo ten dym dziwny :roll: może styki kabli przy rozruszniku masz luźne i ci się smażą
jeleń
a
adas

Zapach spalin w aucie

Post autor: adas »

Mam problem ze spalinami ( tak mi sie wydaje ), gdy auto jest w ruchu (ok 40km/h i wiecej) wszystko jest ok, problemy zaczynają sie dopiero wtedy gdy auto porusza sie powoli albo stoi w korku, do kabiny auta docierają nieprzyjemne zapachy spalin :566: Myślałem ze jest to wina dziurawego tłumika ale gdy wjechałem na kanał i go obejrzałem nie znalazłem zadnej dziurki :?: :?: co moze być przyczyną tego smrodu (dodam ze zapach wydostaje sie przez kratki nawiewu)
Awatar użytkownika
dany_2
Forumowicz

Zapach spalin w aucie

Post autor: dany_2 »

Nic innego jak filtr pyłkowy znajdujący się w komorze silnika po lewej stronie (stojąc na przeciwko auta) przy szybie
a
adas

Zapach spalin w aucie

niedawno go wymieniłem
k
kriss812
Forumowicz

Zapach spalin w aucie

Post autor: kriss812 »

Też miałem taki problem i okazało się że jest pęknięta rurka od odmy silnika i tak samo podczas jazdy wszystko było ok jednak kiedy się zatrzymałem to opary z silnika przenikały do wnętrza samochodu przez nawiew. Koszt naprawy ok 100zł. Akurat w moim przypadku to była rurka ale dla pewności sprawdź jeszcze przewody gumowe od odmy.
T
Tomek
Forumowicz
Kontakt:

Zapach spalin w aucie

Post autor: Tomek »

Może masz jakiś wyciek oleju (np z pod uszczelki klawiatury ) i olej kapie na wydech.
a
adas

Zapach spalin w aucie

Tomek, żadnych wicieków nie zaobserwowałem, pozatym to musiało by lecieć porządnie a olej trzyma stan
ODPOWIEDZ