Tapicerka foteli - zdejmowanie i pranie

Tematy ogólno-techniczne
J
Jamal20
Forumowicz

Post autor: Jamal20 »

czy ktoś z szanownych forumowiczów ściągał już poszycie foteli przednich? Mam je juz troche uświnione i chce je uprać. Próbowałem rożnymi środkami na sucho i mokro ale nic nie pomaga. Mój kolega w Audi jak wyprał to różnica byłą szalejąca. Wiecie może jak zdjąć te pokrowce??
Awatar użytkownika
CYRULIK
Zasłużony
Auto: Leon Zonki ;)
Model: Moje S 2,5

Post autor: CYRULIK »

a po co je zdejmować podjedz gdzie piora tapicerke i cacy dopiora na aucie ;-)

ja płaciłem 110 za całe auto
"Kiedy wydaje Ci się, że jesteś bardzo dobrym kierowcą, który wie już wszystko o jeździe i drogach, sprzedaj jak najszybciej swój pojazd i nigdy więcej nie siadaj za kierownicą. Cmentarze są pełne grobów bardzo dobrych kierowców".
Awatar użytkownika
Lucas
Forumowicz
Auto: inne
Model: inny

Post autor: Lucas »

Ja płaciłem też 110 i do mnie przyjechali, elegancko uprali i nawet nic nie chcieli za dojazd, mimo tego ze mieli 40 km w jedną stronę prawie :P
J
Jamal20
Forumowicz

Post autor: Jamal20 »

No wiem że można zapłacić i mieć czyste foteliki, ale skoro można to zrobić za darmo przy dobrych chęciach to po co mam płacić. Wiem że można je zdejmować tylko nie wiem jak.

[ Dodano: 2009-10-28, 07:03 ]
Chyba jeszcze nikt z forumowiczów nie rozbierał tych dziwnych foteli. Ale jakby komuś się udało to dajcie cynka :)
p
pistol
Forumowicz

Post autor: pistol »

koledzy podpowiedzcie czym wyczyścić boczki i podsufitkę w 1M? byłem dziś na praniu tapicerki ale facet powiedział że nie można prać boczków i podsufitki bo się odkleją. Macie jakieś sprawdzone sposoby? bo mam brudne i nie wiem czym to potraktować
Awatar użytkownika
Kitaj
Forumowicz
Auto: E46 330xd/A6 C5 2.8
Model: M57D30/2.8 ALG

Post autor: Kitaj »

Ja wiem że się pierze tak jak fotele odkurzaczem tylko daje się dużo mniej wody ;-) Jak się robi delikatnie to nic się nie odklei :-P
Było:
Toledo 1M 1.9 AGR+ [*] :(
Audi A6C5 Quattro 2.8 [*]
------------------------------
Jest:
:579: :585: BMW E46 XD M57D30 "Karwan" :585: :579: Obrazek
:579: BMW E39 M54B25 "Na Leniu" :579:
------------------------------
Awatar użytkownika
timig
Forumowicz

o tym jak zabrałem córkę na lody - czyszczenie tapicerki

Post autor: timig »

ot zwykły gorący dzień, dokładnie ostatnia środa. Przejeżdżając obok butki z lodami włoskami zrobiliśmy sobie przerwę. Lody włoskie jedyne jakie lubie. Małej nie zostało już dużo więc zapadła decyzja jedziemy do domu. A że fotelik został w 2 i 3 samochodzie mała zadowolona siedzi obok kierowcy - i tak jej nie widać więc ryzyko mandatu niewielkie, niebezpieczeństwo co prawda duże ale do domu 1500 metrów. Aż nagle 200 metrów od domu "tata polałam się lodem..." i proszę...

Zmyte wodą praktycznie od razu, dziś jakąś pianką do tapicerki lecz efekt mizerny. Macie jakąś sprawdzoną metodę? Dowody zbrodni na zdjęciu a dodatkowo mój Tolek ;)

edit: zdjęć póki co nie załączę - aero2 i firefox na androidzie ciężko współpracują z forum :(
l
lipto0n
Forumowicz

Post autor: lipto0n »

ja polecam środki do prania dywanów :)

wrzucasz do ciepłej wody, robisz piane- piane na fotel, później(10-15min) zbierasz resztkę szmatką i odkurzasz

efekt jak dla mnie zadowalający ale jak już będziesz się z tym bawił to machnij cały fotel albo cały środek bo będzie jedno jaśniejsze/czystsze od drugiego :)
Awatar użytkownika
irocket
Forumowicz
Auto: Seat Toledo 1L
Model: 1.9TDi 1Z

Post autor: irocket »

Czy można bezpiecznie zdjąć (i założyć) tapicerkę z foteli w 1L. Chciałbym wyprać jakoś poszycia, ale nie mam specjalistycznego sprzętu. Z siedzisk tylnej kanapy z tego, co widzę, powinno zejść bez problemu, nie wiem jak reszta. Takie fotele mam:
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek

I nie wiem czy pisać w innym temacie, czy zapytać tutaj: czym i jak wyprać podsufitkę? Czy może lepiej nie prać, bo bez sprzętu, to zamoknie i się popsuje?
Obrazek
Awatar użytkownika
vwir
Zasłużony
Auto: DS5, Leaf
Model: 2.0HDI, EE

Post autor: vwir »

Przerabiałem temat w ibizie i golfie i łatwo nie jest. Generalnie zdjąć można, ale żeby potem założyć tak, żeby wszystko było ładnie naciągnięte to trzeba się sporo pobawić.

Nie wiem, czy nie lepiej podjechać do komfortu na podkarpackiej w krośnie - możesz tam wypożyczyć odkurzacz piorący i wyczyścić bez ściągania. Wtedy też przelecisz podsufitkę.
Można też oddać do gości, którzy się tym zajmują profesjonalnie (dawałem tak swojego tolka, jeśli mnie pamięć nie myli to była droga na Zręcin, albo w samym Zręcinie).
ODPOWIEDZ