Gwiżdżąca turbina

Wszystko o silnikach wysokoprężnych
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
kornat
Forumowicz
Auto: Seat Toledo 1M
Model: 1.9 TDI AHF

Gwiżdżąca turbina

Post autor: kornat »

Poprzeczny bardzo mały a w wzdłużnego nie powinno być wcale.
k
krzysiek51xe

Gwiżdżąca turbina

Post autor: krzysiek51xe »

Witam wczoraj zmieniłem przy Tolku olej no i filtry,a po wymianie miłe zaskoczenie,przed wymianą świszczała mi turbina na oleju Castrol 15W40 i filtry filtrona teraz po wymianie na valvoline maxlife 10w40 i fltr powietrza z Boscha turbina już tak nie wyje :-D I teraz moje pytanie czy dzięki jest to olejowi i filtrowi czy magia?
Awatar użytkownika
kornat
Forumowicz
Model: 1.9 TDI AHF

Gwiżdżąca turbina

Post autor: kornat »

Może tak być, bo turbo ma łożyska smarowane olejem silnikowym. Rzadsze oleje lepiej się rozchodzą po elementach niż ta śmietana, którą miałeś :)
Dla tego do aut z turbo powinno się lać full syntetyk.
k
krzysiek51xe

Gwiżdżąca turbina

Dzięki :lol: ,tak właśnie myślałem,tylko teraz nie wiem czy jeżdżąc na tej śmietance nie przytarło turbinki.Olej to Castrol 15W40 i był lany z tego co poprzedni właściciel mówił przez ok 60tyś.km
S
Szymek08
Forumowicz
Model: 1.9 TDI AHF+

Gwiżdżąca turbina

Post autor: Szymek08 »

no to poprzedni właściciel nie popisał się z tym olejem :-/
k
krzysiek51xe

Gwiżdżąca turbina

Dziwi mnie tylko dlaczego on lał ten olej może miał dostęp do takiego bo miał firmę i koparkę i różne sprzęty a był strasznie oszczędny bo nawet szkoda mu było na popalone żarówki albo chciał co ukryć ale chyba nie bardzo bo lał go przez 60tyś.km to jak by się coś miało rozpaść to już dawno by to zrobiło :-)
s
szymekgd
Forumowicz

Gwiżdżąca turbina

Post autor: szymekgd »

krzysiek51xe pisze:Dziwi mnie tylko dlaczego on lał ten olej

krzysiek51xe pisze:przez 60tyś.km to jak by się coś miało rozpaść to już dawno by to zrobiło :-)

Sam sobie odpowiedziałeś, w końcu każdy olej smaruje, dobrze, że go wymieniał ;)
Michal
e
exodus
Forumowicz
Auto: 1M
Model: 1,9 TDI ASV

Gwiżdżąca turbina

Post autor: exodus »

Tylko pytanie ile tych wymian było przez te 60 tysięcy km, skoro był taki oszczędny.. :-P
s
szymekgd
Forumowicz

Gwiżdżąca turbina

Post autor: szymekgd »

;)

Kupował beczki oleju do sprzętu wiec tolek miał wymiany, tylko, że ten olej ma inne parametry. Kiedyś mialem dostęp do castrola 10w40 przeznaczonego do sprzętu pracującego w porcie i był on jakby rzadszy, ale tam wymiana może nastąpić już po miesiącu jeżeli sprzęt przepracował wymagana liczbę motogodzin.
Michal
Awatar użytkownika
irocket
Forumowicz
Auto: Seat Toledo 1L
Model: 1.9TDi 1Z

Gwiżdżąca turbina

Post autor: irocket »

Mineralny to można do perkinsa lać. Ale skoro podejrzewamy, że miał sprzęt, to i jakieś pieniądze miał z tego, a te kilkanaście złotych więcej na bańce 5l (porównując 5W i 15W) to chyba nie majątek, a i silnikowi lepiej. Może jeszcze okaże się, że na opale / biodieslu jeździł, bo miał taki do sprzętu....
Obrazek
ODPOWIEDZ