Kitaj pisze:I znowu zadam to moje pytanie. Po co kupowałeś diesla z geomterią do robienia 15tyś po mieście i to w 2 lata?
(...)
Niestety nie posiadam szklanej kuli
2 lata temu kiedy kupowałem to auto mieszkałem gdzie indziej, pracowałem gdzie indziej, dojazd do pracy był dłuższy i jeszcze nawet nie znałem swojej obecnej żony
Po przeprowadzce i zmianie miejsca pracy ja teraz autem niewiele jeżdzę bo chodzę z buta, żona ma trochę dalej do pracy, w dodatku w nieciekawej okolicy wiec wolę żeby to ona jeździła do pracy autem.
Przy kupnie przede wszystkim kierowałem się ekonomią, estetyką i przyszłością, zakładajac że bezyniak szybciej wysiądzie przy analogicznym przebiegu
Może nie traktujemy auta idealnie, ale pamiętamy o wychładzaniu turbo po dłuższych trasach, zimą nie ruszamy od razu po odpaleniu tylko chwilę czekamy, pamiętamy o używaniu turbo żeby pajęczynka na nim nie powstała etc itd. Szczerze mówiąc nie wiedziałem że przy ruchu po mieście jeszcze bardziej trzeba przykładać wagę do filtrów. Mechanik też mi teraz powiedział, że możliwe że mocniej zużyło olej bo olej już do wymiany. Człowiek się uczy całe życie... Ale chyba jak na 2 lata i 15tys i tylko raz zmienione wszystkie filtry, to silnik za mocno nie oberwal?
Co do terkotania przy alternatorze to wstępna diagnoza to sprzęgiełko alternatora.