[1M] oryginalny hak, a dane w dowodzie

Tematy ogólno-techniczne
s
seeker84
Forumowicz

Post autor: seeker84 »

Dzwoniłem do ITD.
Powiedzieli mi, zę oni nie zajmują się zestawami do 3,5 T, a to jest taki zestaw.
Jeśli w dowodzie rejestracyjnym jest wpisana masa przyczepki 650 kg to nie możemy ciągnąć przyczepki o większym dmc.
Kontrolą zespołu pojazdów do 3.5 T zajmuje się policja i tam mam zadzwonić :P ale według wiedzy ITD max. mandat jaki mogą wystawić policjanci wynosi 500 zł.
Ogólnie facet z inspekcji kazał zadzwonić na policję i się dokładnie tam dowiedzieć :P

Aaaa jeszcze coś takiego znalazłem w sieci :P

http://www.infor.pl/prawo/wykroczenia/w ... 014-r.html
Awatar użytkownika
vwir
Zasłużony
Auto: DS5, Leaf
Model: 2.0HDI, EE

Post autor: vwir »

No i to co znalazłeś ma sens, w przeciwieństwie do tego, co mówi ITD. Innymi słowy masz nie przekraczać RZECZYWISTEJ masy całkowitej. No bo na zdrowy rozum - na przyczepę o DMC 500kg mogę wpakować nawet i tonę i nie mogą mi nic zrobić, bo DMC przyczepy nie przekracza 650kg wpisanego w dowód tolka? Przecież to by było kretyństwo. DMC przyczepy jest po to, żeby sprawdzić, czy za dużo na nią nie naładowałeś. A to się ma nijak do tego, co ma wpisane tolek w papiery.
Awatar użytkownika
Koszi
Forumowicz

Post autor: Koszi »

vwir, dobrze mówi.
W dowodzie rej nie ma nic o dmc przyczepy, a jest o max masie calkowitej przyczepy.
Czyli jesli dmc przyczepy ma 750 kg to nie moze być cięższa z zaladunkiem niż 650 kg
Awatar użytkownika
_carlos-
Forumowicz
Auto: SEAT TOLEDO 1M
Model: 1,9 TDI ALH

Post autor: _carlos- »

I to jest konkretna odpowiedź,
DZIĘKI :-D
ODPOWIEDZ