[1M] Błąd poduszki powietrznej

Wszystko o elektryce w aucie
ODPOWIEDZ
e
eR
Forumowicz
Auto: Seat Toledo 1M
Model: 1.9 TDI ASV

Post autor: eR »

puniu1, Nie oryginalny kabel VAG spowodował, że w Eepromie sterownika Airbag (tego co jest pod tunelem) zapisał błąd. Magik najprawdopodobniej nie miał odpowiedniego sprzętu do tej roboty i nic nie zdziałał i pieprzy, że sterownik jest uszkodzony. Potrzeba tu kabla VAG pod RS232 i kompa wyposażonego w ten port. Odpalasz "VAG Eeprom programer" i błąd powinien się skasować. Kable na usb i różne zmyślne przejściówki usb/rs232 nie nadają się do tej roboty bo wywala komunikat "wrong baudrate" i nie połączysz się ze sterownikiem.
p
puniu1
Forumowicz

Post autor: puniu1 »

No może i tak, ale za taką robotę bierze 80zl. Oczywiście nie wziął ode mnie bo nic nie zrobil. Widziałem na alledrogo sterowniki juz po 30zł. Czy jeżeli kupie taki sterownik i podłącze go p&p wszystko będzie ok i kontrolka poduszki zgaśnie? Bez zbędnego kodowania itd
m
marc27
Forumowicz
Model: 1.9 TDI

Post autor: marc27 »

puniu1 pisze:Sterownik 1C0 909 605 A będzie trzeba kodować?
Chce doprowadzić auto do normalnego stanu, żeby nie świeciła mi kontrolka. A nie chce robić jak niektórzy piszą na forach wyciągać żarówke :-P

Jak wymieniasz sterownik razem z czujnikami bocznymi "od kompletu", to nic nie trzeba kodować.
Marek
p
puniu1
Forumowicz

A jeżeli wymienie sam sterownik na 6Q0 909 605 A to wszystko będzie ok i nic nie będę musiał kodować. Dobrze zrozumiałem?
m
marc27
Forumowicz

Nie. Poza tym na poprzedniej stronie tematu wkleiłeś błędy obydwu czujników uderzeń bocznych, więc jest duże prawdopodobieństwo, że są padnięte. A jeśli nawet są sprawne, to są małe szanse, że ich kodowanie będzie się zgadzało z kodowaniem innego sterownika i wówczas będziesz potrzebował jakiegoś magika, żeby go przeprogramował.
Marek
p
puniu1
Forumowicz

No dobrze, załóżmy ze kupie cały zestaw. Sensor airbag i czujniki boczne w komplecie. Czy kodowanie będzie potrzebne? wszystko zgra sie z poduszkami?

[ Dodano: 2014-04-06, 11:05 ]
Przepraszam, nie doczytałem wyżej :)
m
marc27
Forumowicz

puniu1 pisze:No dobrze, załóżmy ze kupie cały zestaw. Sensor airbag i czujniki boczne w komplecie. Czy kodowanie będzie potrzebne? wszystko zgra sie z poduszkami?

U mnie wszystko działa po takiej wymianie. Możesz podpytać jeszcze kolegę Stopka o efekt, bo też miał się brać za taką samą wymianę.
Marek
S
Stopek
Forumowicz

Post autor: Stopek »

No to spieszę z informacją, że doszedł do mnie komplecik na wymianę.
Obrazek

Jutro zdam relację z przebiegu prac...
Jeśli ktoś potrzebuje takiego zestawu to pisać PW. Mam jeszcze do zdobycia 2 takie komplety.

OK ogarnąłem u siebie...
Wymieniłem tylko czujnik który był walnięty. Więc już sam nie wiem czy jest konieczność wymiany dwóch czujników razem ze sterownikiem. Jak by ktoś potrzebował takiej naprawy to w Warszawie i okolicach mogę ogarnąć, mam sterownik i dwa czujniki sprawne więc służę pomocą mam tez kabel i kompa więc skasuję błąd:)) jak coś to PW.
WsZyStKo. Co Na PrAwDę LuBiĘ JeSt AlBo NiEmOrAlNe AlBo NiElEgAlNe AlBo TuCzĄcE :))
Obrazek
http://toledoclubpolska.pl/viewtopic.php?t=8233
m
marc27
Forumowicz

Stopek pisze:Wymieniłem tylko czujnik który był walnięty.

Gratuluję, widzę, że masz dużo więcej szczęścia ode mnie. :)
Marek
S
Stopek
Forumowicz

Post autor: Stopek »

marc27 pisze:
Stopek pisze:Wymieniłem tylko czujnik który był walnięty.

Gratuluję, widzę, że masz dużo więcej szczęścia ode mnie. :)

Szczęścia może i trochę mam ale mam też teraz sterownik i czujnik do sprzedania :

a jak by ktoś potrzebował takiego zestawu to na przykład:
http://allegro.pl/golf-iv-bora-1-9-tdi- ... 80614.html
cena bardzo dobra...
WsZyStKo. Co Na PrAwDę LuBiĘ JeSt AlBo NiEmOrAlNe AlBo NiElEgAlNe AlBo TuCzĄcE :))
Obrazek
http://toledoclubpolska.pl/viewtopic.php?t=8233
ODPOWIEDZ