[1M] Problem z cyrkulacją spalin

Wszystko o silnikach zasilanych gazem
ODPOWIEDZ
B
Benz

Post autor: Benz »

Witam. Ostatnimi czasy, wyskoczył mi "check engine", tak więc udałem się do znajomego elektryka, podpiął go pod komputer i wyszedł błąd : 16786 P0402 Exhaust gas recirculation flow : excessive detected. Wstrzymałem się tymczasowo z naprawą z powodu braku środków, ponieważ dowiedziałem się, że cięzko wyczuć co to tak na prawde może być i trzeba rozebrać wydech itd itp i gerenalnie duzo roboty z tym jest. Dodam jeszcze, że podczas postoju na światłach itd wyczuwalny jest zapach gazu/benzyny przy właczonym nawiewie.
Miał ktoś z was taki problem albo kojarzy co to może być i czy kosztowna może być naprawa tego ? Z góry dzięki za odpowiedz ;)
Ostatnio zmieniony 27 mar 2014, 09:59 przez Benz, łącznie zmieniany 1 raz.
w
wqazs
Forumowicz

Post autor: wqazs »

Witam,
Panowie u mnie problem podobny ale nie wyskoczył żaden komunikat:
Po wymianie rozrządu jak samochód stoi na biegu jałowym czuć zapach paliwa. Jak jadę to smrodu benzyny nie ma.
Szukajką na forum się posłużyłem i podejrzewam, że to pochłaniacz par paliwa (mała czarna skrzynka prawej stronie miedzy zbiornikiem na płyn chłodzący a zbiornikiem na płyn do spryskiwaczy).
I teraz pytanie co robić bo śmierdzi jak cholera. Czy wymienić cała skrzynkę czy też może coś w środku. Ile taka wymian kosztuje. Jak poprawnie zdiagnozować usterkę. A może to co innego.
Silnik 1.6 SR (8V) + lpg.
Pozdrawiam
ODPOWIEDZ