witam maniakow tolka i nie tylko ma pytanko chcialbym wymienc rozrzad w swoim tolku 1.9 tdi 110 ASV czy wie ktos moze jakie dokladnie rolki i pasek przychodza do tego modelu bo nie chce kupis nie tego a puzniej beda problemy z oddaniem mam przejechane 230 tysiecy z ksiazka pewnie byl wymieniany ale tego juz nie sprawdze bo nie ma w ksiazce ps.chcialem sie dolaczyc do jakiegos tematu ale nikt nie wymienial rozrzadu bede wdzieczny
Panownie posiadam toledo w dieselku 90 km. Mam obecnie przejechane 250 tys. Jaki jest interwał ( co ile tys km trzeba to robić) pomiędzy wymianami rozrzadu w tym modelu. Bo chyba powoli musze się do tego szykować.
Witam mam wielką prośbę wiem że mogę się powtarzać ale wciąż szukam odpowiedzi mam Seata Toledo 1M 1.6 8V mam przejechane 150500 rozrząd wymieniany był przy 123600 przez poprzedniego właściciela i teraz co ile jest wymiana w moim serwisie powiedzieli że po 60 tys. w seacie że spokojnie 80 tys a jeszcze słyszałem że powinien być wymieniony po 40tys i zgłupiałem .Proszę o pomoc z góry dzięki wielkie.
oddałem swoje auto na wymianę rozrządu (Toledo 1.9 TDI ASV, 2002) + wymianę oleju
Koszt: ok. 3000 zł:
- rozrząd i wszystkie klamoty - 1400 zł (oryginały)
- paski alternatora i coś tam jeszcze
- olej (Motul 5W30) + filtry
- robocizna za rozrząd ok 400 zł
Zastanawiam sie, czy ktos mnie troche nie orżnął...
Jak sądzicie?
No wg mnie to niestety zostałeś grubo orżnięty. Chyba, że w jakimś ASO furę pozostawiłeś.
Nie wiem ile kosztują ori graty od rozrządu, może i tyle co piszesz ale myślę, że za części porządnej jakości na których spokojnie byś 70 tyś przelatał, to cena max 700 - 800 zł. Wymiana u kogoś zaufanego mógłbym nawet te 300 zł dać. Olej + fltry niech będzie, że 400 zł, choć i tak trochę pewnie przesadziłem. Wymiana oleju i filtrów jest w dobrych warsztatach gratisowa, no chyba, że liczą za filtr paliwa ale to coś koło 10 zł. Sumując jest koło 1500 zł i na pewno dało by się jeszcze coś z tego urwać.
Więc tego mechaniora co mu Tolka zostawiłeś trochę chyba poniosło, chyba że ma zrobić coś więcej o czym nie wspomniałeś. Ja pofatygowałbym się do niego i powiedział mu, żeby wy*****ał z takim interesem.