Jeżeli masz jedną sondę przed katalizatorem (od strony kolektora) to możesz wywalić bez późniejszych problemów. Jeżeli masz dwie sondy jedną przed a drugą za to też można wywalić ale auto będzie beznadziejnie działać.
Nie zagłębiałem się w temat ale może by pomogło władowanie emulatora sondy ewentualnie przeprogramowanie sterownika. Ale czy to na 100% pomoże to nie wiem.
Ja miałem w swoim aucie do niedawna problem z checkiem. Jak się okazało mam zajechany katalizator i check niestety będzie się pojawiał.Postanowiłem zamontować emulator.Ale że przy odkręcaniu sonda została uszkodzona (była tak zapieczona ). Stwierdziłem że już mam dosyć zabawy, kolejne pieniądze w błoto za sondę którą i tak chcę oszukać Za 400 zł wyłączyłem sondę w sterowniku silnika. Checka brak a w przyszłości mogę usunąć kata.
Witam. Chce wywalić katalizator ale ostatni mnie coś poruszyło do zastanowienie się jak usłyszałem leona ARL. Już powiem o co chodzi.
Miałem wywalić kata bo kumpel od Bory 1.9 tdi 110 km po wywaleniu katalizatora na wolnych obrotach mu ''Świerszczy", ładnie słychać turbo, i przy każdej zmianie biegu przyjemny i wyrazisty głos. Ostatnio na osiedlu kumpel od Leona ARL też wywalił kata. Ale jest taki nie przyjemny odgłos że dla tego zacząłem się zastanawiać nad tym. Przy każdej zmianie biegu to mu to ryczy po prostu. I Moje pytanie jak jest u was ?
Dodam jeszcze że mam :
TDI 1.9 110km ASV. 2001r
futrosky pisze: kumpel od Leona ARL też wywalił kata. Ale jest taki nie przyjemny odgłos że dla tego zacząłem się zastanawiać nad tym. Przy każdej zmianie biegu to mu to ryczy po prostu.
marek_igor, nie wiem czy mu się kończy. Ale odgłos jest strasznie beznadziejny. Taki ryk gruby. Z tego co mi pisałeś na PW to jest to samo co ten kumpel od Bory. Przyjemny miły głos. Ale obawiam się żeby nie wyszło tak jak w tym Leonie.