[1M] Sterownik świateł

Oświetlenie zewnętrzne i wewnętrzne naszych Tolków.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
futrosky
Forumowicz
Auto: Seat Toledo 1M
Model: 1.9 TDI

[1M] Sterownik świateł

Post autor: futrosky »

Witam. Mam problem ze światłami postojowymi po prawej stronie, już wyjaśniam co się stało.
A więc, zdjąłem plastik spod kierownicy aby się dostać do przekaźnika 109 ( ponieważ go wymieniałem ) Po założeniu pokrywy coś się musiało stać ponieważ przy zapłonie i światłach postojowych czy też mijania świecił się halogen. A wszystko było dobrze. Więc spowrotem zdjąłem pokrywy i zacząłem patrzeć w sterowniku, był wyciągniety więc go wcisnąłem żeby wszedł z zatrzaski i było wszystko dobrze ale nie świeciła prawa tylna postojówka. Mówię że żarówka spalona więc wymieniłem ale to nie to ponieważ znowu nie działała. No to sprawdziłem inaczej. Bez zapłonu włączyłem prawy kierunek żeby zaświeciły się prawe postojowe i zadziałało. Wyłączyłem kierunek, włączyłem postojowe/mijania i prawego tylnego nie ma. Zostawiłem to, dzisiaj akurat przyjechałem na wieś i tu mówię że rozbiore jeszcze raz, wymienie 109 i się pobawię. Jak zacząłem się bawić z tym sterownikiem tak teraz wgl nie ma prawych postojówek. A co dziwne, na wyłączonym zapłonie a włączonym prawym kierunku postojówki prawe się świecą i przód i tył. A na światłach mijania czy postojówkach prawej strony nie ma.
I tu moje pytanie. Co może być nie tak. Miałem jechać do elektronika ale co on powie ?
Myślałem nad wymianą całego przełącznika ze sterownikiem. A może to kostka nie łączy ?
Awatar użytkownika
neostar
Forumowicz
Auto: Seat Toledo 1M
Model: 1.6

[1M] Sterownik świateł

Post autor: neostar »

Światła postojowe, których Ci brakuje powinny mieć zasilanie z włącznika głównego świateł: przewód szaro - liliowy (nie pytaj mnie jaki to kolor - tak jest w opisie ;]) sprawdź miernikiem/kontrolką czy masz tam +12V po przekręceniu włącznika.
- jeżeli jest to problem jest w przewodzie pomiędzy włącznikiem a łączeniu w wiązce tablicy rozdzielczej (łączy się tam zasilanie z włącznika świateł oraz przełącznika kierunkowskazów)
- jeżeli nie ma to masz uszkodzony przełącznik świateł. Wtedy można go spróbować rozebrać i zobaczyć styki w środku czy ten od postojówek nie jest wypalony. W necie widziałem instrukcję do passata b5. Od toledo wydaje się być podobny w konstrukcji.

Powodzenia w szukaniu 8-)
ODPOWIEDZ