[1M] Montujemy zestaw HID pod H7

Czyli zrób to sam i pochwal sie na forum.
Awatar użytkownika
DzieX
Administrator
Auto: Seat
Model: Toledo 1M
Kontakt:

Post autor: DzieX »

Wystarczy że włożysz do bagażnika coś ciężkiego i świecą. A nie dostosujesz tym pokrętłem koło włącznika tak dokładnie wysokości. Przy xenonie ma to szczególne znaczenie.

Ok - już się nie wymądrzam.
SEAT Toledo .:R32 4x4: forum facebook blog | VW Polo | RENAULT Laguna | SEAT Leon
Awatar użytkownika
Danielek.
Forumowicz
Auto: Seat Toledo 1M
Model: 1.9

Post autor: Danielek. »

Praktycznie na kazdym forum na ktorym poruszany jest temat hid zwolennicy pisza ze mieli. zawsze x kontroli i nigdy nikt sie nie czepia i wgl jest malina,kazdy ma idealnie ustawione i zaden tak przygotowany hid nie ma prawa oslepiac. Prawda jest niestety taka ze w nocy gdy pada deszcz i trzeba mijac sie z jego mosciem jadacym na hidach trzeba jechac na wychucie albo zapalic swiatla drogowe. Nie spotkalem sie jeszcze na drodze z dobrze ustawionym hidzie (wyjatkiem sa soczewki) . ktory by mnie nie oslepial.
Awatar użytkownika
Centek15
Forumowicz
Auto: Seat Toledo 1L
Model: 2.0 16V ABF

Post autor: Centek15 »

Ja mijam na śląsku sporo golfów III z hidami w lampie na zwór oryg golfa IV.. czyli bez ryfli na szkle, ale w odbłyśniku. Powiem szczerze - mam to w dupie :D sam nie zakładałem nigdy do ryfli HIDa, ani do odbłyśnika, często spotykam oślepiające mnie auta, ale bardziej denerwują mnie busy nowszej generacji z źle ustawionymi światłami... oślepiają niemiłosiernie, czasami się muszę zatrzymać...

Co do HIDów w odbłyśnikach... fakt faktem mijałem nie raz lagunę II z xenonami ori i nie oślepiało mnie to. Wiadomo, że taki golf daje po oczach bardziej jak ma xenony, niż zwykłe żarówki, ale nie przykuwam na to zbytniej uwagi jeżeli tylko widzę, że ma dobrze ustawione światła.

Jak ktoś ma źle ustawione światła to nie ważne czy ksenon czy żarówka - i tak nic nie widać.
Był: 1L 2.0 8v 2E 115KM 1992r
/viewtopic.php?t=6298
Jest: 1L 2.0 16v ABF 159KM 1995r :)
/viewtopic.php?t=7999
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
CandyCane
Forumowicz

Post autor: CandyCane »

Centek15 pisze:
Jak ktoś ma źle ustawione światła to nie ważne czy ksenon czy żarówka - i tak nic nie widać.

Dokładnie tak.
Czasami mijam się z nowszymi autami, pewnie na ori xenonie i zwłaszcza suv'y dają często zbyt ostro po gałach :-?
Awatar użytkownika
futrosky
Forumowicz
Model: 1.9 TDI

Post autor: futrosky »

CandyCane pisze:Dokładnie tak.
Czasami mijam się z nowszymi autami, pewnie na ori xenonie i zwłaszcza suv'y dają często zbyt ostro po gałach :-?

dokładnie. Mijanie z suv'ami to jest wyczyn. Strasznie dają po oczach. Są tacy co mi mrugną że dają po oczach. Ale specjalnie z ojcem wyjechałem na prostą drogę i stał na przeciwko mnie w kilku pkt i sprawdzaliśmy czy dają po oczach po ustawieniu na diagnostyce. I Widać że jest mocne światło ale nie dają aż tak żeby drogi nie było widać. Zresztą... w nocy pkt w którym samochody się mijają jest najgorszy i czy mocna żarówka zwykła czy xenon to i tak będzie raziło.
Awatar użytkownika
Centek15
Forumowicz
Model: 2.0 16V ABF

Post autor: Centek15 »

Dlatego nie można mieć piany na widok ludzi z HIDami w odbłyśnikach o ile mają je dobrze ustawione. Wiadomo, że mocniej to widać niż żarówkę, ale jak dobrze ustawione to nie razi. A jak ktoś wali po oczach to tak jak mówiłem... nie ważne czy ksenon czy żarówa - ustawienie świateł się kłania.

A jeszcze raz co do tematu HIDu w odbłyśnikach... kolega w forum Kamilladka na ksenony na ori lampach z tolka 1L. Wiadomo - ryflowane szkło. Nie raz się z nim widziałem na spotach, kilka razy pokazywał lampy i powiem szczerze, że nie było żadnej różnicy między żarówką patrząc na lampę z odległości. Nic nie waliło w niebo czy oślepiało. Więc jak widać... można mieć HID w ryflu i odbłyśniku ale trzeba umieć :D
Tak samo kolega andrew. HIDy w ori lampie i było OK. Nawet kiedyś w nocy się z nim ścigałem i przed wyścigiem jechał za mną. W lusterkach nic mnie nie raziło, a lampy nie były spuszczone mocno na asfalt, tylko normalnie w linii prostej od auta.
Był: 1L 2.0 8v 2E 115KM 1992r
/viewtopic.php?t=6298
Jest: 1L 2.0 16v ABF 159KM 1995r :)
/viewtopic.php?t=7999
Obrazek Obrazek
B
Bartosz_n
Forumowicz
Model: 1.9.TDI

Post autor: Bartosz_n »

co do suv-ów to winni są dizajnerzy, zaniedbali wiele aspektów wpuszczając te wynalazki na drogi publiczne. przy zwykłym zderzeniu czołowym tablica rejestracyjna może nam sie w głowę wgnieść...
te samochody zostały dość szybko w masowych ilościach wprowadzone na rynek . to spowodowało m.in. problem z oślepianiem kierowców w zwyklych osobówkach.
Awatar użytkownika
futrosky
Forumowicz

Witam. Mam mały albo duży problem. Dotąd miałem żarniki 4300k i jak wiadomo barwa lekko żółta. Nie miałem żadnych problem, ale postanowiłem zmienić na całkowicie białą czyli na 6000k. Jest problem ponieważ jeden z żarników świeci jak 4300k i tu zdjęcie jaki jest efekt :
Obrazek
Obrazek

Widać że lewa lampa jest inna ( lekko żółta ) a prawa biała czyli dobrze świeci.
Dodam jeszcze dziwny przypadek. Postanowiłem w tej lewej lampie zostawić 6000k (nowy żarnik ) a w prawej lampie dać 4300k ( mój dawny żarnik ) dziwna sytuacja ponieważ lewa lampa świeciła na biało tak jak miała świecić czyli 6000k a na prawej na ŻÓŁTO :O nie na lekko żółto 4300k tylko normalnie na żółto jak by zwykła żarówka 55W była wstawiona. Strasznie zdziwiło mnie to zjawisko.
Tu moje pytanie ? Miał ktoś taki problem że żarniki o barwie 6000k świeciły inaczej ? Jeden inaczej drugi inaczej ?
Odesłać żestaw czy zamienić czy jak ?
Awatar użytkownika
Radziu
Forumowicz
Model: 1.8 20V

Post autor: Radziu »

może masz ta lampę jakąś zapapraną, skoro 4300 świeci całkiem żółto, a 6000 jak 4300?
Awatar użytkownika
futrosky
Forumowicz

Radziu, jak może być zapaprana jak były stare żarniki 4300k i każdy świecił tak samo. Tylko po założeniu 6000k jedna z lamp inaczej świeci. Zresztą widać na zdjęciu.
ODPOWIEDZ