[1M] Brak świateł na tylnej klapie

Oświetlenie zewnętrzne i wewnętrzne naszych Tolków.
s
serek
Forumowicz

Post autor: serek »

serek pisze:witam mam problem ze oswietleniem tylnej klapy nic nie dziala swiatla cofania przeciwmgielne podswietlenie tablicy i podgrzewanie szyby moze mi ktos pomudz wymienilem czujnik do swiatel cofania i kostke ze stykami na klapie pomocy

Witam. Mam problem z oświetleniem tylnej klapy. Nic nie działa (światła cofania, przeciwmgielne, podświetlenie tablicy i podgrzewanie szyby). Może mi ktoś pomóc ? Wymieniłem czujnik do świateł cofania i kostkę ze stykami na klapie... Pomocy!

Edit by Sony

Następnym razem nie będę tak miły i nie poprawię Twojej pisowni, aby była zrozumiała! Twój post trafi do galerii analfabetów TCP, a Ty dostaniesz zwyczajnie ostrzeżenie. Który post jest czytelniejszy oceń sam.

Na forum piszemy pełnymi zdaniami, używamy polskich znaków oraz INTERPUNKCJI!
Ponadto każdy temat w opisie ma zawierać informację jakiej wersji modelowej Toledo problem dotyczy!

[ Dodano: 2012-02-26, 09:41 ]
spoko dostosuje się do tej pisowni. tylko doradźcie coś w sprawie tej klapy
Ostatnio zmieniony 25 lut 2012, 23:48 przez serek, łącznie zmieniany 1 raz.
serek
Awatar użytkownika
bartek
Forumowicz
Auto: Seat Toledo 1M
Model: 1.9 TDI

Post autor: bartek »

No to "klapa" :-P Sprawdź przewody między nadwoziem, a klapą (taka gumowa rurka) bardzo często się tam przełamują.
RB Auto - warsztat samochodowy
Olsztyn, Kołobrzeska 50
www.rbauto.eu
Zapraszamy
s
serek
Forumowicz

Post autor: serek »

też sprawdzałem a może to być wina zlej kolejności powpinanych kabli na kostce na klapie
serek
Awatar użytkownika
piotrek148
Forumowicz
Model: 1.9 tdi AHF

Post autor: piotrek148 »

Witam.
Od niedawna mam podobny problem w swoim 1M.
Nie pali sie światło wsteczne, środkowy stop i podświetlenie tablicy rejestcyjnej. Jak na zapłonie wrzucam wsteczny to zapala się kontrolka od tylnego przeciwmgielnego.
Problem tkwi w przewodach idących do klapy bagażnika, gdyż już wcześniej tak miałem ale mała manipulacja kablem chwilowo ( do ponownego otwarcia bagażnika ) rozwiązywała problem.

Czas to zrobić raz a dobrze.

Tylko nie wiem jak dokładnie zdiagnozować miejsce przerwania przewodów bo może to być na odcinku kilku/kilkunastu centymetrów w okolicy zgięcia a nie chciałbym ciąć przewodu (izolacji) w ciemno.
Zależy mi żeby zrobić to jak najmniej inwazyjnie (jeśli chodzi o kable).

Pomóżcie Koledzy ;)
Awatar użytkownika
vwir
Zasłużony
Auto: DS5, Leaf
Model: 2.0HDI, EE

Post autor: vwir »

Ja w 1M kumpla diagnozowałem dośc brutalnie: próbowałem pociagać za przewody. Pourywane były w tej gumowej osłonie widocznej po otwarciu bagażnika.W tych, ktore były urwane pourywana była też izolacja i przewód się ładnie wyciągał.
Możesz to też robić inaczej - znajdź schemat elektryki i dojdziesz po kolorach kabli. Możesz też wbijać igłę przez izolację przewodów i podłączać miernik - dojdziesz do tego, jaki kolor do czego. Jak widać - możliwosci masz sporo ;)
Awatar użytkownika
DzieX
Administrator
Auto: Seat
Model: Toledo 1M
Kontakt:

Post autor: DzieX »

Przecież i tak raczej wszystkie są na wykończeniu.. Niektóre już pękły inne pękną lada chwila. Wymień kompletną wiązkę jeden po drugim na tym odcinku i będziesz miał spokój na nast. 10 lat.
SEAT Toledo .:R32 4x4: forum facebook blog | VW Polo | RENAULT Laguna | SEAT Leon
Awatar użytkownika
piotrek148
Forumowicz
Model: 1.9 tdi AHF

Post autor: piotrek148 »

DzieX pisze:Przecież i tak raczej wszystkie są na wykończeniu.. Niektóre już pękły inne pękną lada chwila. Wymień kompletną wiązkę jeden po drugim na tym odcinku i będziesz miał spokój na nast. 10 lat.

Tak właśnie zrobię, to chyba najprostsze i najlepsze rozwiazanie.
Dzięki Koledzy za pomoc

[ Dodano: 2012-04-28, 15:14 ]
Zabrałem sie za wymianę wiązki idącej do klapy bagażnika.
Z 8 przewodów wiązki zostały mi do wymiany 3 lub 4 -w tym jeden gruby brązowy i 2 lub 3 cieńkie.
Gdy każdy kolejny wymieniłem to sprawdzałem (a raczej próbowałem sprawdzić ) od czego każdy był. I światło cofania, przeciwmieglne i podświetlenie tablicy rej jak nie świeciło tak nie świeci.
Dodam że jak wbijam wsteczny bieg to na desce zapala się kontrolka przeciwmgielnego tylnego. A jak nacisnę pedał hamulca to włącza się wyświetlacz parktronika ( ale to mi sie już robiło przed wymianą kabli dlatego sie zabrałem za wymiane )

Koledzy o co kaman ?
P
Pawka666
Forumowicz
Auto: ...
Model: ...

Post autor: Pawka666 »

Mam ten sam problem przebicie na kablu i razem z kierunkami palą mi się przeciwmgłowe, a przy próbie ich odpalenia pali bezpiecznik, więc moje pytanie brzmi w którym miejscu w błotniku są kostki żeby wyjąć całą wiązkę która idzie do klapy? Trzeba ściągać obicie bagażnika, czy można do nich dojść przez tą klapkę od lampy?

pozdrawiam
...do zobaczenia na drodze...
B
Bombka89

Post autor: Bombka89 »

witam mam taki problem w seacie toledo II 2000r przy włączeniu świateł mijania zapala mi się dodatkowo kontrolka świateł przeciwmgielnych dodam że po podciągnięciu pokrętła światła nie świecą wcale sprawdziłem bezpiecznik i ok żarówki też dodatkowo jak wciskam hamulec na wyłączonym silniku zapala mi się (lekko) kontrolka świateł mijania a po otwarciu bagażnika zapalają się kontrolki od świateł mijania i światła przeciwmieglnego plus podświetla się panel radia do tego do tej pory otwierałem i zamykałem auto przez bagażnik a teraz centralny nie działa jakieś pomysły?
Awatar użytkownika
Sony
Administrator
Model: 1.9 TDI ASV++
Kontakt:

Post autor: Sony »

Bombka89, WTF :shock: Widzę konkretnie Ci elektryka wariuje w aucie. Podpinałeś auto pod VAG i robiłeś test zegarów ? Grupę 46 na VAG pasowałoby też zerknąć skoro centralny wariuje.
ODPOWIEDZ