tak jak wspomnaięłm, mialem dwa razy opony 225/45 na 7 calowych felgach, jedne w Accordzie VI i drugie w Lagunie II i troszkę "wylały" boki.
Natomiast kolega miał w A3 na ori feldze 7,5-calowej 225/45 i bardzo ładnie miał boki naciągnięte.
Opona 225/45/17 - wysokosc opony 10,1 cm
Opona 215/45/17 - wysokosc opony 9,7 cm
Opona 205/50/17 - wysokosc opony 10,3 cm
Reszta to już tylko efekt wizualny poszukaj na necie jak wygląda opona w każdym z tych rozmiarów na feldze 7 calowej i wybierz.
Moim skromnym zdaniem 205/50/17 bedzie w sam raz nie za szeroka przez co ładnie będzie się układać na feldze czyt. będzie w miarę równo z felgą no i auto jeszcze jakoś będzie jechało.
Podejrzewam że przy 225 to już wyglądu wogóle nie będzie nie mówiąc już o przyśpieszaniu a tym bardziej o koleinach.
205- odpada.
Musi być szerzej, żeby lepsze trzymanie było i wyglądało ładnie z tyłu.
W Lagunie przy 225 zero problemów z koleinami, to raczej kwestia dobrego ET felgi wydaje mi się, bo w Accordzie woziło niemiłosiernie, ale felgi prawie wystawały z nadkoli
Ja z kolei mam założone 225/45 na 8 calowych felgach i jest trochę kijowo. Patrząc od przodu widać trapez, wypadałoby założyć jeszcze szersze, ale sobie tego nie wyobrażam. I tak to jest już kawał gumy.