spec pisze:Przecież po lewej stronie jest idealne miejsce na CB radio w 1M. Po co masakrować popielniczkę?
Bez przesady, w popielniczce są raptem 2 małe dziurki. Wcześniej miałem radio właśnie w półce pod kierownicą, ale na konsoli środkowej podoba mi się bardziej. Kwestia gustu.
Panowie, ktoś się zna porządnie na CB? konkretniej na antenach?
Ktoś się nie bał i zaj**ał mi antenę od CB. pożyczyłem od znajomego, który od 5 lat nie wyjmował jej z garażu, gówno jakieś noname metrówka, ale na zastępstwo wystarczy - myślę. i jestem pod wrażeniem, bo antena zbiera z 30 km. Wczoraj rozmawiałem z kierowcą, który stał przy wypadku w odległości 30 km ode mnie (nie stał w 10 km korku, żeby uprzedzić pytania, tylko był drugi w kolejce). Wieczorem wysłałem kumpla z ML145 na dachu i z 30 km zbierało w miarę dobrze, powyżej już duże zakłócenia, przy czym on mnie słyszał do ok 20 km, później nie dało się zbyt zrozumieć.
Czytałem, że przyjmuje się zasadę 1 m = 10 km zasięgu.
Teraz pytanie co to może być za antena? Nie ma żadnych oznaczeń ani an antenie, ani na magnesie. Czy fotografując antenę w jakiś charakterystycznych miejscach można dojść jaka to? Antena jest dość stara, ma min. 10 lat. używana przez znajomego który jeździł 800 km do pracy w niemczech. Prawdopodobnie mogła być kupiona w Niemczech
Po prace sprawdze SWR, na starej antenie miałem 1,4 więc tak bez rewelacji.