[ALL] ABS

Tematy ogólno-techniczne
Awatar użytkownika
friger
Forumowicz

[ALL] ABS

Post autor: friger »

witam mianowicie moj problem z absem wyglada tak: zaswiecily kontrolki od abs i asr podlaczylem pod kompa i jest czujnik prawy przod wiec go wymienilem na simensa za 50 zl ponoc orginal jak kladli do skody i co kontrolki nie zgasy, skasowalem bledy z kompa i jest gra, moje szczescie nie trwalo zbyt dlugo kontrolki raz swieca raz gasna abs dziala podczas jazdy przy chamowaniu przy niskiej predkosci, podpiolem autko pod kompa i sprawdzilem jakie sa sygnaly z wszystkich 4 kol okazuje sie ze ten z prawego przedniego kola pokazuje predkosc dopiero od jakis 10 km/h wczesniej nic, gdzie szukac przyczyny gdzie tkwi problem, dodam ze czujnik od tego talezyka jest tak mniej wiecej w odleglosci okolo0.5 mm praktycznie dotyka go, moze sam czujnik jest walniety i dlatego, nie wiem jak go sprawdzic a szkoda mi kasy na kolejny nowy jesli mialo by byc tak samo, dodam ze jak podepne pod kompa pokazuje blad czujnika G45 prawy przod, zwarcie, blad sporadyczny, z gory dziekuje za pomoc
TOLEDO II 1.9 TDI 150 PS ARL 2001r
g
guciek91
Forumowicz

[ALL] ABS

Post autor: guciek91 »

friger, do sprawdzenia wtyczka gdzie łączysz czujnik, ewentualnie czujnik felerny, przerabiałem osatnio podobny problem w polówce liczył od 12km/h dopiero po wymianie na czujnik delphi problem zniknął. Spróbuj zamienić lewy z prawym miejscem co on na to bd miał pewność.
Była Nexia 1.5 8V 75KM ;)
Było Toledo 1L 2.0 8V 115KM automat !
Jest Toledo 1M 1.9 TDi 110KM :)
Awatar użytkownika
friger
Forumowicz

[ALL] ABS

Tylko nie wiem czy uda się go mi wyjąć bez uszkodzenia
Awatar użytkownika
Danielek.
Forumowicz
Auto: Seat Toledo 1M
Model: 1.9

[ALL] ABS

Post autor: Danielek. »

Zobacz czy koronki nie sa brudne.
s
szymekgd
Forumowicz

[ALL] ABS

Post autor: szymekgd »

Sprawdź rezystancje czujnika, ja u siebie kombinowałem z tyłem, zamiast ori za 80zł kupiłem czujnik za 20zł do nowszych aut,przerobiłem i sygnały z wszystkich czujek są identyczne.
Michal
Awatar użytkownika
Koszi
Forumowicz

[ALL] ABS

Post autor: Koszi »

Tak jak piszą koledzy wyżej najpierw wyczyść koronki z brudu.
U mnie też czujnik w przednim kole wariował po przeczyszczeniu koronek wsio wróciło do normy.
Było tam trochę syfu który powodował błędne odczyty.
Co do rezystancji powinny mieć w przybliżeniu 1000 Ohm jak wartość będzie sporo się różnić to masz uwalony czujnik
Awatar użytkownika
friger
Forumowicz

[ALL] ABS

zmierzylem opor czujnika ma dokladnie 1032 omy, koronke wyczyscilem tak ze chyba nawet z fabryki taka nie wyszla i dalej ten sam problem, zauwazylem tylko ze ta koronka w jednym miejscu jest chyba cos minimalnie krzywai odchodzi dalej od czujnika i mysle ze moze to jest przyczyna, powiedzcie mi jak to wpisac w alledrogo bo nie mam pomyslu
Awatar użytkownika
Danielek.
Forumowicz
Model: 1.9

[ALL] ABS

Post autor: Danielek. »

Pierscien czujnika ABS.
Awatar użytkownika
friger
Forumowicz

[ALL] ABS

No nie potrafię znaleźć tej koronki na allegro taka jak jest u mnie, chyba że jest dostępna wyłącznie z piasta jako jeden element, jakby ktoś takie coś znalazł to proszę o linka. Z góry dziękuję
Awatar użytkownika
klynna
Forumowicz
Model: 1.9 TDI ASV

ABS - co, gdzie i jak ?

Post autor: klynna »

Panowie, od kilka dni, każdego ranka gdy włączam silnik zapala się jednocześnie ikonka abs'u i po chwili gaśnie. Przy kolejnych rozruchach tego już nie ma. Objaw jest tylko rano.
Wyjaśnicie mi czemu ona się zapala ?
ODPOWIEDZ