Szarpanie przy przyspieszaniu i nie tylko

Wszystko o silnikach wysokoprężnych
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
DEKO
Forumowicz

Post autor: DEKO »

To szarpanie masz przy wciśniętym pedale gazu? Próbowałeś podmienić wtrysk sterujący?[/quote]

przy niskich obrotach gdy przyspieszam mam podstawić w tygodniu auto żeby mi sztangę wyregulowali bo coś wysoko turbo łapie to spróbuje to zrobić

temat odległy ponieważ byłem zapracowany ale teraz mam chwilę żeby się autkiem zająć
Awatar użytkownika
Art
Forumowicz

Post autor: Art »

szymekgd pisze:Jesienią wrócą notlaufy przy PSJ :-)

Nie mam kiedy nawet zastosować PSJ bo jezdze na odcinkach 7km nanuczelnie i 8km do pracy.. takze przy wiekszych mrozach auto ledwie osiagnie 90'C a juz je gasze. Jak tak sie pojezdzi dluzszy czas na max 2500 obrotow to turbinie robi sie smutno.
Nie pomoże koni kupa, gdy kierowca dupa.
Awatar użytkownika
vwir
Zasłużony
Auto: DS5, Leaf
Model: 2.0HDI, EE

Post autor: vwir »

Dlatego też diesel nie zawsze jest właściwym wyborem. A jeśli już tak ma być używany to AGR. W sumie ciekawym pomysłem w takiej sytuacji byłoby webasto. Przy okazji odpadłoby skrobanie szyb w zimie.
s
sylwekw238
Forumowicz

Post autor: sylwekw238 »

panowie u mnie ten sam problem przy 1200ob/min do 1400obr/min tak sie dzieje dodam jeszcze ze na pierwszym biegu szarpanie jest nie wyczuwalne dopiero 2 i 3 bieg jest tragedia:/ pomocy problem pojawil sie dzis rano
B
Berol
Forumowicz

Post autor: Berol »

Cześć Panowie,
po zapoznaniu się z poprzednimi postami chciałbym przedstawić Wam mój problem dotyczący szarpana przy ostrym przyspieszaniu:
na 3 biegu od prędkości ok. 80 km/h samochód zaczyna mocno szarpać, silnik się dławi i brakuje mu mocy, ten sam problem jest na 4 biegu powyżej 100 km/h (pedał przyspieszenia w podłodze :-) )
silnik szarpie, traci moc, a 2 razy zdarzyło się nawet przełączenie w "coś" w stylu "trybu awaryjnego" - zaświeciła się kontrolka od ESP a silnik nie wkręcał się powyżej 2 tys. obrotów, a w trakcie jazdy ok 60 km/h z okolic przednich kół wydobywał się dziwny rytmiczny dźwięk jakbym złapał gumę, aż do zgaszenia silnika i ponownego odpalenia.
Tydzień temu wymieniłem olej i filtr powietrza, nic to nie dało, dodam jeszcze, że autko nie dymi bardziej w trakcie takiego przyspieszania, a po 19 000 km jakie przejechałem od zakupu zdecydowanie dwumas i sprzęgło kwalifikują się do wymiany --> czy to może mieć z tym związek

Proszę o wasze opinie i poradę.
Awatar użytkownika
vwir
Zasłużony

zaświeciła się kontrolka od ESP a silnik nie wkręcał się powyżej 2 tys. obrotów, a w trakcie jazdy ok 60 km/h z okolic przednich kół wydobywał się dziwny rytmiczny dźwięk jakbym złapał gumę

Na początek podłącz pod kompa i sprawdź błędy w pompie od ABS-u.
B
Berol
Forumowicz

Dzięki za odpowiedź,
mój diagnosta podłączył kompa po wymianie oleju i filtrów, niestety nei wykrył nic poza uszkodzonym zamkiem drzwi.
s
szymekgd
Forumowicz

Post autor: szymekgd »

Berol pisze:po wymianie oleju i filtrów

Filtr paliwa wymienił?
Michal
B
Berol
Forumowicz

Nie wymienił, filtr paliwa był wymieniany ok 15 000 km temu.
Może być aż tak zapchany po takim przebiegu?
A co może oznaczać przełączanie się silnika w tryb awaryjny, jak pisałem powyżej?
Czy ktoś z Was miał podobny problem?
Awatar użytkownika
vwir
Zasłużony

Kontrolka esp i 'terkotanie' z przodu sugeruje załączenie się asr lub esp. Z tego samego powodu nie wkręci się na wysokie obroty (asr go odcina). Spróbuj wyciągnąć bezpiecznik od abs-u i zobacz, czy problem ustępuje.
ODPOWIEDZ