Danielek. pisze:Możesz spróbować założyć mniejszą średnicę gumek o ile uda ci się zapiąć obejmę na stabi
Bez garbika występują tylko 17mm oraz 21 gdzie z czasem stabilizator po starciu lakieru itp. ma 20,7 to już za luźna. Poduszki z otworem 17mm nie założysz na ten stabilizator bo się nie domknie i nie założysz obejmy. Te z garbikiem mają średnicę 19mm przez co lepiej trzymają stabilizator i się szybko nie psują.
Można kupić tulejki z 17mm i rozwiercić na 19 ale chyba lepiej dać te 50zł i kupić obejmy do poduszek z garbem? Obejmę jak założysz zamiennik to nie powinno się nic dziać http://www.skodaczesci.pl/oferta/czesc.php?id=4240
Przerabiałem temat i teraz już wiem, że tylko oryginał. Siedzi w moim autku już ponad 3 lata i zero problemów. Wcześniej miałem febi i wyleciały po pół roku. Podjedź do ASO, daj im VIN i dobiorą gumy. Jeśli obejmy masz starego typu (bez garba) to też musisz zmienić, bo do nich w ASO już nie kupisz pasujących gum. Obejmy pewnie mogą być nieoryginalne, ale gumy na pewno najlepiej kupić w ASO.
ma ktoś może założone gumy stabilizatora poliuretanowe? szukam jakiś opini, mam dość wymiany co pare miesięcy kolejnych i chce mieć spokój na jakiś czas z tym, febi zbyt szybko sie poddają
Mam w innym aucie komplet gum poliuretanowych i powiem ze do codziennej komfortowej jazdy to nie nie nadaje, aczkolwiek jeżeli włożysz tylko do stabilizatora może być OK
Zabieram się właśnie do wymiany tych gum. Zastanawiałem się by podeprzeć cały przód auta na podnośniku. Czy lepiej odkręcać cały stabilizator od wahacza gdy koła wiszą w powietrzu czy może punkty podparcia ustawić pod wahaczami a tym samym ugiąć zawieszenie?
Przymierzam się do wymiany gum, kupiłem z febi mam nadzieje że będą pasować.
Ale mam pytanie odnośnie łącznika stab. Mechanik powiedział że mam jeden do wymiany i z tego co tam słyszałem to najlepiej 2 wymienić. Z tego co widziałem to jest tylko luz między śrubą dolną i łącznikiem (tak jakby nie dokręcona).
Moje pytanie to czy wymienić same gumy czy po prostu pojeździć jeszcze z miesiąc czy dwa choć strasznie tłuką (wakacje ciągną kasę hehe) i wymienić gumy i łączniki,
A może dołożyć coś na to śrubę żeby zniwelować luz (około 1cm)
Jestem lakiem więc proszę o wyrozumiałaś co do moich pomysłów.
a i jeszcze łącznik firmy lemforder mam po 45 zł. na aledrogo znalazłem gdzie 2 by kosztowały z przesyłką 46 zł. warto inwestować w firmę?