Nie wiem czy to tutaj umieścić w tym dziale ale mi też świszcze czy tam gwiżdże i jest wszystko w porządku, tylko że mi pasuje żeby bardziej, jeszcze głośniej żeby dźwięk wydawała turbina ten świst Nie jestem jakimś mechanikiem więc nie wiem co wsadzić tam, większą turbiny czy coś innego? Poradźcie dobre ludzie
Witam wszystkich.Mam mały problem a mianowicie, świszczy mi turbina tak w przedziale ok.1800-2500obr.Słychać ją bardziej na zimnym silniku ale na ciepłym też.Oleju niby nie pobiera,czasem sobie zakopci na czarno na 1 i 2 biegu ale tylko czasem.Trochę się boję że będzie potrzebna regeneracja.Na Vagu nie mam jak sprawdzić .Czy ten świst może być spowodowany zapieczonymi kierownicami lub zawalonym EGRem bo powyżej 120km/h łapie notlauf.Podejrzewam też przepływkę co do dymienia.
Jeszcze spróbuję sprawdzić wirnik tylko strasznie ciężki jest dostęp,jak byś mi mógł poradzić jak najlepiej się do tego zabrać i jak powinien być luz poprzeczny i wzdłużny.Jeśli by była taka możliwość to prosił bym o jakieś wskazówki jak wyczyści tą suszarę
Na forum masz manuala jak wyczyścić VNT w turbinie.
Aby dostać się do wirnika przydało by się dostać od dołu aby ściągnąć rurę idącą od filtra do turbiny i sprawdzić.